Зусилля працівників міграційної служби у наповненні державної казни є частинкою великої роботи…

Зусилля працівників міграційної служби у наповненні державної казни є частинкою великої роботи у тилу

Зусилля працівників міграційної служби у наповненні державної казни є частинкою великої роботи у тилу

У 2023 році мешканці та гості  Івано-Франківської області оформили понад 101 тисячу закордонних паспортів та понад 47 тисяч паспортів громадянина України у формі ID-картки. Якщо порівнювати активність людей з попереднім  роком, то спостерігається доволі значне зниження кількості оформлення закордонних паспортів ( на третину)  і незначне ( менше на 3 тисячі документів) – кількості оформлення внутрішнього національного паспорта.

Причому, міграційна служба області не звужувала кількість центрів оформлення документів. Навпаки, йде системна робота з подальшого спрощення порядку і процедури обслуговування громадян. Наприклад, можливість за один візит оформити обидва паспорти – ID-картку і закордонний.

Ініційовані та створені власне міграційною службою додаткові можливості для громадян, скажімо, оформити і отримати паспорт громадянина України для виїзду за кордон у дипломатичних установах України за кордоном, а також у мережі центрів оформлення документів Паспортного сервісу ДП «Документ» у низці європейських країн, цілком зрозуміло спричинили до зменшення кількості оформлення паспортних документів на території України.

Зрештою, якщо йдеться про Івано-Франківщину, то тут традиційно завжди існував попит на оформлення закордонних паспортів. А у першому «воєнному» році у територіальних підрозділах міграційної служби було оформлено рекордну кількість біометричних паспортів – майже 210 тисяч документів. До слова, торік статистика засвідчила ще одну красномовну цифру: кількість виданих громадянам  в Івано-Франківській області закордонних паспортів з безконтактним електронним носієм сягнула мільйонної позначки.

Тим часом маємо зауважити й про економічний ефект діяльності міграційної служби. Торік за надання адміністративних послуг міграційною службою Івано-Франківської області на рахунки державного та місцевих бюджетів надійшли кошти загальною сумою майже 65 мільйонів  гривень. Крім того, за виявленими порушеннями міграційного законодавства правопорушники  сплатили на користь держави штрафів на загальну суму майже 600 тисяч гривень.

В умовах війни наповнення бюджетів громад і країни є  важливим доважком у фінансуванні багатьох соціальних видатків, сфери медицини, житлово-комунального господарства, територіальної оборони тощо. Зусилля працівників міграційної служби у наповненні державної казни є частинкою великої роботи у тилу для забезпечення потреб ЗСУ та інших військових формувань для відсічі агресору і наближення нашої перемоги.

Управління ДМС в Івано-Франківській області