УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

У Городищі міграційники провели робочу зустріч із правниками

У Городищі міграційники провели робочу зустріч із правниками

У Городищі міграційники провели робочу зустріч із правниками

Робочу зустріч провели працівники Городищенського сектору Центрально-південного міжрегіонального управління ДМС з головним юристом сектору «Городищенське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Смілянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталією КРИКУН. Темою обговорення стало оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон дітям та дозволу на виїзд дітей за кордон.

Завідувач Городищенського сектору ЦПМУ ДМС Руслана ШЕВЧЕНКО зазначила, що діти документуються паспортом громадянина України для виїзду за кордон від народження. Строк дії такого документа, який оформлюється дитині до 16 років, становить чотири роки, після 16-річного віку – 10 років.

До 12 років дітям необов’язково відвідувати підрозділ міграційної служби для оформлення закордонного паспорта. Батькам достатньо надати міграційникам кольорову фотокартку дитини розміром 10х15 сантиметрів для внесення відцифрованого образу обличчя до заяви-анкети. Після 12 років необхідне отримання відцифрованих відбитків пальців рук, тому без відвідин підрозділу не обійтися.

Наталія КРИКУН додала, що на період дії воєнного стану виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним із батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України) або документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Виїзд з України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, можливий лише у визначених законодавством випадках, кожен із яких розглядається окремо.

А от з 16 років право дитини на вільний самостійний виїзд за межі країни передбачено Цивільним кодексом України.

Центрально-південне міжрегіональне управління ДМС