В Управлінні ДМС у Сумській області відбулось навчання з питань дотримання антикорупційного законодавства

В Управлінні ДМС у Сумській області відбулось навчання з питань дотримання антикорупційного законодавства

В Управлінні ДМС у Сумській області відбулось навчання з питань дотримання антикорупційного законодавства

23 січня 2024 року головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції Управління ДМС у Сумській області Анатолієм КОСЯНЕНКО проведено онлайн  навчання з керівниками структурних (територіальних) підрозділів Управління  на теми: «Актуальні  питання під час процесу декларування за 2023 рік. Відповідальність державних службовців у разі порушення вимог щодо декларування. Особливості кампанії декларування 2024 року в умовах правового режиму воєнного стану. Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Інформація щодо фактів скоєння кримінальних правопорушень працівниками ДМС за 12 місяців 2023 року».

Під час навчання присутнім роз’яснено найбільш актуальні питання кампанії декларування 2024 року. Доведено зміст роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції № 11 від 29.12.2021 «Щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю (подання декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття валютного рахунку)», листів ДМС та НАЗК, що надходили до Управління під час дії воєнного стану з питань декларування, норми Закону України від 20.09.2023 № 3384-IX «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», який відновлює обов’язковість подання електронних декларацій. Працівникам Управління наголошено на необхідності своєчасного подання декларацій за 2023 рік, тобто, не пізніше 31 березня 2024 року.

Окрім того, учасників заходу поінформовано про відповідальність,  передбачену законодавством за порушення вимог фінансового контролю, роз’яснено норми ст.ст. 3662, 3663 КК України, ст. 1726 КУпАП та ст. 651 Закону України «Про запобігання корупції».

Разом з цим, увагу присутніх зосереджено на застосуванні норм антикорупційного законодавства в частині запобігання/врегулювання конфлікту інтересів, роз’яснено значення поняття потенційного та реального конфлікту інтересів, відмінності між ними, порядок запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, про відповідальність за вчинення дій, прийняття рішень в умовах конфлікту інтересів.

Окремо, присутнім доведено інформацію щодо фактів скоєння кримінальних правопорушень працівниками ДМС за 2023 рік та наголошено на необхідності неухильного дотримання усіма працівниками УДМС у Сумській області антикорупційного законодавства.

На завершення заходу учасники отримали змістовні відповіді на всі питання, що виникали під час проведення навчання.  

Управління ДМС у Сумській області