За останній рік міграційна служба Івано-Франківської області ухвалила рішення про заборону в’їзду…

За останній рік міграційна служба Івано-Франківської області ухвалила рішення про заборону в’їзду в Україну майже 90 іноземним громадянам

За останній рік міграційна служба Івано-Франківської області ухвалила рішення про заборону в’їзду в Україну майже 90 іноземним громадянам

Навіть попри воєнний стан іноземні громадяни, як і раніше, можуть приїжджати в Україну з різною метою: на роботу, у відрядження, на навчання, туристичної подорожі. Інша річ, що повномасштабна війна стала причиною посиленої уваги як до кожного, хто вперше хоче відвідати Україну,  так і до осіб, які вже мають історію перебування в нашій країні. Непоодинокими є факти, коли поведінка або дії певного іноземця не були бездоганними, а тому щодо таких осіб ухвалюється рішення про  заборону їхнього  в’їзду  на територію України.

Відповідно до положень Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» є  конкретний та вичерпний перелік суб'єктів, які можуть застосувати таку заборону. Зокрема, це підрозділи прикордонної служби,  міграційної служби, Служби безпеки України, Національної поліції.

Якщо аналізувати діяльність власне міграційної служби Івано-Франківської області, то торік і вже у цьому році найчастіше ухвалювалися рішення про заборону в’їзду на територію України тим іноземцям, які під час попереднього перебування в Україні вчинили адміністративне правопорушення, у подальшому накладений штраф не сплатили і  мають  не виконані майнові зобов'язання перед державою, фізичними або юридичними особами.

До прикладу, упродовж 2023 року УДМС в Івано-Франківській області ухвалило 52 рішення про заборону подальшого в’їзду в нашу країну: 3 іноземцям, щодо яких було застосовано процедуру примусового повернення, 15 – з числа примусово видворених,  32 - на підставі обгрунтованих подань патрульної поліції та підрозділів поліції ( через несплату штрафів за порушення Правил дорожнього руху , а ще 2 – з власної ініціативи ( через несплату штрафу за порушення міграційного законодавства).

У січні цього року міграційна служба області ухвалила рішення про заборону в’їзду в Україну 30 громадянам іноземних країн, у тому числі 9 – за ініціативою патрульної поліції. Зазвичай заборона в’їзду діє 3 роки, а у випадках, коли щодо іноземця застосовується процедура примусового видворення, то він стає небажаним для відвідин України на термін 5 років.

Працівники відділу організації запобігання нелегальній міграції, реадмісії та видворення УДМС в області кажуть, що застосування санкції заборони в’їзду в Україну – досить ефективний і дієвий спосіб спонукати іноземного громадянина до поваги та неухильного виконання міграційного чи іншого законодавства країни перебування. До прикладу, торік міграційною службою було ухвалено рішення про заборону  в’їзду в Україну громадянина Республіки Туреччини. За період попереднього перебування в нашій країні він вчинив низку адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху і повною мірою не поніс відповідальності, не сплативши штрафи. Коли ж іноземець у службових справах спланував чергову поїздку в Україну, йому було відмовлено у перетині кордону, допоки не сплатив штрафи у подвійному розмірі, а орган ДМС  у встановленому порядку не скасував дію рішення про заборону в’їзду.

Управління ДМС в Івано-Франківській області