Паспортні послуги в ЦНАПі та ДМС: міграційники Львівщини пояснюють, у чому різниця?

Паспортні послуги в ЦНАПі та ДМС: міграційники Львівщини пояснюють, у чому різниця?

Паспортні послуги в ЦНАПі та ДМС: міграційники Львівщини пояснюють, у чому різниця?

Часто громадяни плутають Державну міграційну службу України з Центрами надання адміністративних послуг, ставлячи питання: “Де оформити паспорт?”.

Щоб розвіяти сумніви, куди звертатися, нижче наводимо спільні та відмінні моменти у діяльності обидвох установ.

  1. Центри надання адмінпослуг приймають документи на оформлення та видають готові паспорти, але за їх обробку та виготовлення відповідає Державна міграційна служба. Важливо й те, що при подачі документів безпосередньо до ДМС, значно скорочуються терміни отримання паспорта заявником, оскільки не витрачається час для його передачі з одного відомства в інше. 
  2. Більшість ЦНАПів мають власні системи запису до електронної черги для подачі документів. У міграційній службі є офіційний вебсайт, на якому можна не тільки зареєструватися в _електронну чергу_ чи оплатити вартість послуги, а й перевірити стан оформлення та готовності паспорта. 
  3. ЦНАПи приймають документи тільки на вклейку фотокартки у паспорт при досягненні 25-ти та 45-ти років, на оформлення паспортів громадянина України або для виїзду за кордон, та здійснюють їх видачу.

Натомість, крім вищезазначених адмінпослуг, спектр діяльності Державної міграційної служби України набагато ширший. Громадяни можуть оформити виїзд на постійне місце проживання за кордон та набути громадянства України. Іноземці - отримати дозвіл на імміграцію, посвідку на проживання в Україні чи статус біженця.

Варто зазначити, що пройти процедуру встановлення особи, переслати паспорт з області в область або за кордон, проставити апостиль, отримати довідку про реєстрацію дитини громадянином України (якщо один із батьків іноземець) - можна виключно у міграційній службі. 

Тож, Ви можете звертатися у будь-який підрозділ міграційної служби Львівщини, незалежно від реєстрації місця проживання.

Головне управління ДМС у Львівській області