Іноземці на Прикарпатті: кожен 10-ий – навчається, кожен 20-ий працює

Іноземці на Прикарпатті: кожен 10-ий – навчається, кожен 20-ий працює

Іноземці на Прикарпатті: кожен 10-ий – навчається, кожен 20-ий працює

Продовжуємо знайомити населення краю з напрямами роботи міграційної служби. Сьогодні пропонуємо до уваги пізнавальну інформацію про те, скільки і на яких підставах в Івано-Франківській області проживають громадяни з паспортом іноземної країни.

 Зокрема, саме в міграційній службі громадян-іноземців документують посвідками на постійне чи тимчасове проживання – біометричними документами, що посвідчують особу іноземця  та підтверджують її право на постійне проживання чи законні підстави для тимчасового проживання в Україні.

Зауважимо, що ще 2 роки тому ситуація була кардинально іншою. Війна спричинила виїзд з України не лише значної кількості наших громадян, але й іноземців. Принаймні в івано-франківських вишах іноземних студентів поменшало вдвічі порівняно з довоєнним періодом, частина зі студентів виїхала, не завершивши навчання.

За інформацією відділу з питань тимчасового та постійного проживання іноземців та осіб без громадянства УДМС в області  ми сформували своєрідний міграційний паспорт, в якому точно відображено, хто з іноземців (наголошуємо – йдеться про легальні підстави) зараз перебуває на території нашої області.  Отже:

  • на території Івано-Франківської області постійно проживають майже 6 тисяч  громадян іноземних країн. З огляду на історичне минуле України, левову частку іноземців з постійним місцем проживання в Україні ( в тому числі, на Івано-Франківщині) становлять громадяни рф – 4349. До «п’ятірки» країн, чиї громадяни оформили посвідки на постійне проживання на території Прикарпаття, входять Молдова (298 громадян), Білорусь (186 громадян), Казахстан (108 громадян), Італія (96 громадян), а також Польща - 90 громадян.

 Крім того, у нашій області тимчасово проживають ( станом на 1 лютого 2024 року)  1459 іноземців, у тому числі:

  • 748  студентів, які навчаються головно в Івано-Франківському національному медичному університеті. Понад дві третини іноземної студентської братії становлять громадяни Індії (564). Другою за чисельністю є студентська громада з Польщі (42 громадян), третьою – з Болгарії (16 громадян). Вищу медичну освіту здобувають  по одному студенту з Канади, США, Франції, Швейцарії, Німеччини, а навіть Мексики;
  • 466 осіб-іноземців,  які прибули в Україну з метою возз'єднання сім'ї з особами, які є громадянами України, чи  уклали шлюб з громадянами України;
  • 186 іноземних громадян, які прибули в Україну з метою працевлаштування і мають відповідний дозвіл на працю;
  • 28 релігійних діячів.

Відповідно до положень Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» торік міграційною службою області скасовано 356 посвідок на тимчасове проживання в Україні.

Управління ДМС в Івано-Франківській області