Продовження строку перебування в Україні: міграційники Миколаївщини роз’яснюють, що потрібно знати

Продовження строку перебування в Україні: міграційники Миколаївщини роз’яснюють, що потрібно знати

Продовження строку перебування в Україні:  міграційники Миколаївщини роз’яснюють, що потрібно знати

Іноземні громадяни можуть продовжити строк перебування на території України.  Роз᾽яснюємо деталі та деякі зміни у законодавстві України щодо цього питання.

На сьогодні громадяни іноземних держав можуть звернутись з заявою про продовження строку перебування в Україні до будь-якого підрозділу міграційної служби Миколаївщини за місцем перебування. (ПОРЯДОК продовження строку перебування та тимчасового проживання, продовження та скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, затверджений Постановою КМУ№ 150 від 15.02.2012р (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 12.09.2023 №979))

Заява подається особисто повнолітнім дієздатним іноземцем або особою без громадянства (ОБГ) чи законним представником повнолітньої недієздатної особи та приймаючою стороною.

Подати заяву потрібно до територіального органу або територіальному підрозділу ДМС не пізніше ніж за три робочих дні до закінчення встановленого строку перебування на території України.

У разі подання іноземцем або ОБГ заяви із порушенням строків, але до закінчення встановленого строку перебування на території України, до  заяви додаються документи, що підтверджують наявність підстав, що унеможливлюють виїзд з території України.

Які документи потрібно подати до територіального органу або підрозділу ДМС:

  • документи, що підтверджують наявність підстав для подальшого перебування на території України;
  • дійсний паспортний документ іноземця (або паспортні документи — у разі, коли іноземець має одночасно громадянство (підданство) кількох держав (множинне громадянство) або документ, що посвідчує особу без громадянства;
  • паспорт (паспортний документ) приймаючої сторони для фізичної особи або представника приймаючої сторони для юридичної особи;
  • документи, що підтверджують наявність достатнього фінансового забезпечення для покриття витрат, пов’язаних із перебуванням іноземця або особи без громадянства в Україні, або відповідних гарантій від приймаючої сторони;
  • документ, що підтверджує сплату адміністративного збору, або документ про звільнення від його сплати.

Видані компетентними органами іноземної держави документи, що подаються для продовження строку перебування, підлягають легалізації в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Такі документи подаються з перекладом на державну мову, засвідченим нотаріально.

!!! Виключено надання документів на житло, де мешкає іноземний громадянин, які раніше були обов᾽язковими!

Рішення про продовження строку перебування або про відмову в продовженні строку перебування ухвалює керівник територіального органу ДМС або уповноважена ним особа стосовно іноземців або ОБГ, які:

  • тимчасово перебувають на території України, — на строк до 180 днів з дати останнього в’їзду;
  • звернулися із заявами про надання дозволу на імміграцію або набуття громадянства на території України, — на строк, необхідний для розгляду заяви про надання дозволу на імміграцію та оформлення посвідки на постійне проживання чи набуття громадянства України.

Рішення про продовження строку перебування або про відмову в продовженні строку перебування ухвалює Голова ДМС або уповноважена ним особа стосовно іноземців та ОБГ незалежно від строків їх перебування на території України, а також стосовно іноземців та осіб без громадянства, які:

1) в установленому порядку уклали контракт про проходження військової служби у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту, Національній гвардії України, після закінчення дії контракту про проходження військової служби у ЗСУ, Держспецтрансслужбі, Нацгвардії;

2) є членами сім’ї іноземців та ОБГ, які в установленому порядку уклали контракт про проходження військової служби у ЗСУ, Держспецтрансслужбі, Нацгвардії України;

3) не досягли вісімнадцятирічного віку, після досягнення 18-річного віку.

Разом з тим повідомляємо, що іноземці та ОБГ або їх законні представники завжди можуть звернутись за роз᾽ясненням на «гарячу лінію» Управління ДМС у Миколаївській області за телефоном (0512) 374-007, на офіційному сайті ДМС за посиланням або задати запитання на офіційній сторінці у мережі Facebook.

Управління ДМС у Миколаївській області