Щодо оформлення документів за кордоном

Щодо оформлення документів за кордоном

Щодо оформлення документів за кордоном

На номер «гарячої лінії» ГУДМС у Донецькій області надходить питання від громадян стосовно можливості оформлення закордонного паспорта за межами України. Інформуємо, що оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон можливо у закордонних дипломатичних установах (консульствах чи посольствах) та  підрозділах ДП «Документ»: Італія (Мілан), Польща (Варшава, Краків, Вроцлав, Ґданськ), Німеччина (Берлін, Кельн, Мюнхен), Іспанія (Мадрид, Валенсія), Чехія (Прага), Словаччина (Братислава) та Туреччина (Стамбул). Наразі в зазначених підрозділах ДП «Документ» надають наступні адміністративні  послуги:

  • оформити ID-картку чи закордонний паспорт (у тому числі замість втраченого або викраденого);
  • обміняти ID-картку чи закордонний паспорт (у зв’язку з закінченням строку дії, зміною інформації, непридатністю до використання);
  • обміняти паспорт зразка 1994 року на ID-картку (за бажанням чи у разі непридатності);
  • обміняти посвідку на постійне проживання в Україні;
  • оформити посвідчення водія.

Нагадуємо, що закордонний паспорт оформлюється особам, які не досягли 16-річного віку, на чотири роки, а особам, які досягли 16-річного віку, на десять років. Оформити свій перший закордонний паспорт громадянин України може у будь-якому віці, починаючи від народження.

Обмін раніше оформленого закордонного паспорта здійснюється у випадках:

  • закінчення строку дії паспорта;
  • зміни інформації, внесеної до паспорта (у тому числі у зв’язку зі зміною написання латинськими літерами складових імені «прізвище», «ім’я» у документах, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України);
  • виявлення помилки в інформації, внесеній до паспорта;
  • непридатності паспорта для подальшого використання (пошкодження, закінчення вільних сторінок).

Оформлення нового закордонного паспорта здійснюється також у випадку втрати або викрадення попереднього паспорта.

Строки отримання готових документів у закордонних підрозділах регламентуються постановою Кабінету Міністрів від 10 червня 2022 р. № 678:

паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформлюються у строки, встановлені законодавством, та видаються у строк до трьох місяців з дня прийняття відповідного рішення для їх оформлення.

Головне управління ДМС у Донецькій області