В рамках забезпечення принципів безбар’єрності в Чернівцях навчалися взаємодіяти з людьми із досвідом…

В рамках забезпечення принципів безбар’єрності в Чернівцях навчалися взаємодіяти з людьми із досвідом війни

В рамках забезпечення принципів безбар’єрності в Чернівцях навчалися взаємодіяти з людьми із досвідом війни

Співробітники ДМС, що здійснюють прийом громадян, повинні враховувати психологічні аспекти спілкування з людьми, котрі отримали травматичний досвід війни. Як коректно взаємодіяти з такими відвідувачами, буковинським міграційникам розповіла завідувачка кафедри практичної психології ЧНУ ім. Ю.Федьковича Валентина Радчук.

Між людьми, які довгий час живуть нарізно у мирній та воєнній реаліях, в процесі комунікації природно можуть виникати непорозуміння. Проте є прості та зрозуміли правила, які дозволять уникнути можливих «гострих кутів» не лише у воєнний чи пост-воєнний час, а й на загал у спілкуванні з людьми в звичайному житті.

Найперше слід завжди розділяти людину та її функції. Військовослужбовець під час виконання своїх обов’язків може бути суворим та незворушним. Та людина у «пікселі» може бути емоційно виснаженою, вкрай вразливою й має право на реакції, не завжди зрозумілі оточуючим. Важливо розуміти, що фальшиво співчутливе обличчя чи відвертий прояв жалю, несанкціоноване порушення особистих кордонів або спроба тактильних контактів, пропонування непроханої допомоги чи нав’язування небажаного спілкування насправді не завжди сприяють порозумінню.

Ніхто не може передбачити наперед, які дії чи слова можуть послужити тригером до повторного переживання людиною з досвідом війни психологічної травми, однак психологи називають теми, яких в розмові з ними категорично не варто торкатися:

  • дата завершення війни;
  • політичні питання;
  • перебування у полоні чи забирання у полон ворогів;
  • втрата товаришів чи знищення ворогів;
  • зброя, що застосовується проти ЗСУ і проти ворога;
  • поранення, контузії, травматичний емоційний досвід тощо.

Проте є в українців теми, які завжди дозволять нам порозумітися. Любов до землі, до тварин, спогади про мирний час завжди викликають посмішку та позитив. Вочевидь, це один з дієвих способів подолання бар’єрів – умовних чи явних – та створення спільного, комфортного для усіх середовища.  

Управління ДМС у Чернівецькій області