УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

На Київщині відзначили Всесвітній день вишиванки

На Київщині відзначили Всесвітній день вишиванки

На Київщині відзначили Всесвітній день вишиванки

Колектив Міграційної служби столиці України та області долучився до святкування Всесвітнього дня вишиванки.

Українська вишиванка – потужний культурний символ. Її орнамент демонструє зв′язок із попередніми поколіннями, любов до батьківщини та прийняття традицій рідного краю. Тому в Україні у кожному регіоні вишиті сорочки мають свої особливості, які характеризують культурну спадщину області.

У вишиванок Київщини вільний крій з широким подолом, пишні рукави та комірець-стійка. Їхню нижню частину прикрашали специфічним орнаментом – зубцями. Сорочки виділяються розмаїттям рослинних візерунків. На них бачимо хміль, грона винограду, маки, пшеничні колоски.

На Харківщині популярні червоні та чорні вишиванки, зроблені грубою об'ємною ниткою, із зображенням дерева життя. А на Херсонщині на сорочках можна знайти вишитих тварин. На Полтавщині вишивали «білим по білому». На Сумщині переважали рослинно-геометричні візерунки дрібним хрестиком. Вишиванки Вінниччини цінують за різноманітність елементів та технік. На Чернігівщині поєднували кілька видів швів у одній вишивці. У Донецькій та Луганській областях прикрашали сорочки вишитими квітами, деревами та птахами. Завдяки використанню ниток різних текстур вишивка здавалася об'ємною.

А на кримських вишиванках – різноманітність візерунків із сакральним значенням. Так, вигнута гілка з листям «егрі дав» означала розвиток і непостійність, дерево символізувало чоловіче начало, а гвоздики були символом людей похилого віку.

Відзначати цього року Всесвітній день вишиванки маємо змогу завдяки українським військовим, за що їм безмежно вдячні. Нехай це свято ще раз згуртує усіх українців у справі захисту своєї ідентичності, а традиційне вбрання стане надійним оберегом в цій боротьбі!

Центральне міжрегіональне управління ДМС у м. Києві та Київській області