УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

Від початку війни з Івано-Франківської області виїхав кожен шостий іноземець

Від початку війни з Івано-Франківської області виїхав кожен шостий іноземець

Від початку війни з Івано-Франківської області виїхав кожен шостий іноземець

Регулярно інформуємо людей про заходи міграційної служби Івано-Франківської області з контролю за дотриманням іноземними громадянами правил перебування в Україні і роботу з протидії незаконній міграції.

Сьогодні ж пропонуємо до уваги пізнавальну інформацію про те, скільки і на яких підставах в Івано-Франківській області легально проживають громадяни з паспортом іноземної країни.

Саме у міграційній службі громадян-іноземців документують посвідками на постійне чи тимчасове проживання – біометричними документами, що посвідчують особу іноземця  та підтверджують її право на постійне проживання чи законні підстави для тимчасового проживання в Україні.

Найперше варто зауважити, що порівняно з довоєнним періодом ситуація зазнала кардинальних змін. Війна спричинила виїзд з України не лише значної кількості наших громадян, але й іноземців. Скажімо, кількість студентів в івано-франківських вишах зменшилася учетверо, частина з них виїхала з України, не завершивши навчання.

За інформацією відділу з питань тимчасового та постійного проживання іноземців та осіб без громадянства УДМС в області  ми сформували актуальний на тепер міграційний паспорт, в якому точно відображено, іноземці яких категорій (наголошуємо – йдеться про легальні підстави) зараз проживають, зокрема, на Прикарпатті. 

Отже:

  • на території Івано-Франківської області постійно проживають  5843   громадян іноземних країн. З огляду на історичне минуле України, левову частку іноземців з постійним місцем проживання в Україні ( в тому числі, на Івано-Франківщині) становлять громадяни рф – 4229. До «п’ятірки» країн, чиї громадяни оформили посвідки на постійне проживання на території регіону, входять Молдова (301 громадянин), Білорусь (157 громадян), Казахстан (114 громадян), Італія (100 громадян), а також Польща - 93 громадян.

Крім того, на Івано-Франківщині тимчасово проживають ( станом на 30 серпня 2024 року)  942 іноземців, у тому числі:

  • 426 студентів, які навчаються переважно в Івано-Франківському національному медичному університеті. Переважну більшість іноземної студентської братії становлять громадяни Індії.
  • 318 осіб-іноземців,  які прибули в Україну з метою возз'єднання сім'ї з особами, які є громадянами України, чи  уклали шлюб з громадянами України;
  • 136 іноземних громадян, які прибули в Україну з метою працевлаштування і мають відповідний дозвіл на працю;
  • 29 релігійних діячів.

Відповідно до положень Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» цьогоріч міграційною службою області скасовано понад  400 посвідок на тимчасове проживання іноземців в Україні.

Управління ДМС в Івано-Франківській області