18 грудня відзначається Міжнародний день мігранта

18 грудня відзначається Міжнародний день мігранта

18 грудня відзначається Міжнародний день мігранта

Важливою передумовою забезпечення дотримання прав мігрантів є створення належної законодавчої бази. З часу створення Державної міграційної служби України було зроблено багато для приведення міграційних правил та процедур у відповідність до міжнародних стандартів.

У 2018 році в Україні почалося впровадження біометричних посвідок на постійне та тимчасове проживання. Це дозволило розпочати видачу іноземцям та особам без громадянства, які прибули в Україну з метою постійного або тимчасового проживання, документів нового покоління – посвідок на постійне та тимчасове проживання у формі карток з безконтактним електронним носієм.

З вересня цього року в Управлінні ДМС України в Запорізької області розпочався прийом документів на оформлення та видача посвідок нового зразка. На сьогодні вже більше тисячі іноземців, громадяни Марокко, Еквадору, Вірменії, Молдови, Білорусії, Бразилії, Узбекистану та інших країн, скористалися можливістю та стали власниками сучасних захищених  посвідок на тимчасове чи постійне проживання.

Цей сучасний документ разом із іншими даними, містить відбитки пальців, що значно спрощує ідентифікацію особи, яка його отримала. Наприклад, дозволяє компетентним органам простіше контролювати  терміни перебування в країні, перетин кордону тощо.  В майбутньому, з розвитком сервісів,  посвідку з електронним носієм можна буде використовувати для отримання й інших послуг.

На разі попит на оформлення біометричних посвідок не спадає.   

Управління ДМС у Запорізькій області