УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

Виборчий процес – головна тема спільної прес-конференції поліції та міграційників Тернопільщини

Виборчий процес – головна тема спільної прес-конференції поліції та міграційників Тернопільщини

Виборчий процес – головна тема спільної прес-конференції поліції та міграційників Тернопільщини

Сьогодні відбулася спільна прес-конференція за участю керівника Головного управління Нацполіції краю Олександра Богомола та  начальника УДМС в Тернопільській області Ярослава Давибіди. Головні теми – забезпечення законності виборчого процесу та роз’яснення щодо використання паспортів громадянина України під час голосування на чергових виборах.

Зі слів Олександра Богомола, поліція оперативно реагує на всі повідомлення про порушення виборчого законодавства та активно готується до забезпечення охорони громадського порядку під час виборчого процесу.  На виборчі округи поліцейські заступлять уже з 22 березня, а на виборчі дільниці – з 28-29 березня. 

Не відпочиватимуть у день виборів і міграційники. Про це повідомив начальник Управління ДМС України в Тернопільській області Ярослав Давибіда.

Ті громадяни, котрі не мають паспорта, чи змінили останнім часом персональні дані, ще мають час виготовити новий документ - #ID_це_просто!  Термін оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки у звичайному порядку становить 20 робочих днів, у терміновому – 10 робочих дні. А забрати готовий документ краяни зможуть навіть у день виборів – у неділю 31 березня усі територіальні підрозділи міграційної служби області працюватимуть.

У краян виникає багато питань, пов’язаних з використанням паспортів громадянина України при голосуванні. Найбільше хвилюються власники ID-карток, чи зможуть вони із пластиковим документом отримати бюлетень на дільниці і чи не доведеться брати із собою додаткових документів і довідок. Ярослав Давибіда запевнив, що всі громадяни зможуть проголосувати:

Всі громадяни, яким виповнилося 18-років і мають паспорт громадянина України у формі книжечки чи ID-картки зможуть проголосувати. Відмова виборцю, включеному до списку виборців на дільниці, в реалізації його права голосу та відповідно у видачі  бюлетеня з підстав відсутності у паспорті у вигляді паспортної книжечки фотокартки, яка вклеюється при досягненні особою 25- та 45-річного віку, або розбіжностей у виборчій адресі виборця в списку виборців та паспорті громадянина України у вигляді паспортної книжечки, пов’язаних із перейменуванням населеного пункту, вулиці,  зміною нумерації будинку, або з підстав відсутності відомостей щодо реєстрації місця проживання в паспорті громадянина України у вигляді картки не допускається.

Ярослав Давибіда також поінформував про співпрацю із правоохоронцями та відділами ведення Державного реєстру виборців з метою недопущення випадків голосування за померлих, осіб, які перебувають за кордоном чи за недійсними паспортами. Так, щодня до відділу обліку і моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС України в області щотижня надходить  500-600 запитів щодо уточнення персональних даних громадян, які внесені до Реєстру виборців.

 

Управління ДМС у Тернопільській області