Паспорт громадянина України у вигляді ID-картки - вимога сьогодення

Паспорт громадянина України у вигляді ID-картки - вимога сьогодення

Паспорт громадянина України  у вигляді ID-картки - вимога  сьогодення

Від початку 2019 року майже 9 тисяч мешканців області стали власниками новеньких паспортів у вигляді ID-картки, переважна більшість з них  за власним бажанням обміняли паспортну книжечку на паспорт нового зразка.

Новий електронний документ поєднує в собі сучасний дизайн та високий рівень захисту від підроблення, що, в свою чергу, дає йому безліч можливостей для використання  у сьогоденному  світі.

За допомогою такого документа громадяни можуть із зручністю користуватися електронними сервісами, що поступово запроваджуються в різних сферах. Останньою новелою та не менш приємною перевагою ID- картки над паспортом-книжечкою  стала можливість безперешкодного використання її для перетину державного кордону України для подорожей до Грузії та Туреччини.

Нагадуємо, що згідно чинного законодавства, ID-картка  оформлюється  в  разі:

  • досягненні особою 14-ти річного віку (вперше);
  • втрати, викрадення або зіпсуття паспорта- книжечки зразка 1994 року;
  • оформлення паспорта в зв’язку із несвоєчасним вклеюванням фотокартки по досягненні 25- та 45- ти річного віку до паспорта «старого» зразка;
  • обміну паспорта зразка 1994 року (за бажанням особи)  ;
  • зміні персональних даних (прізвища, імені та ін).

Для оформлення ID-картки необхідно звернутись до територіального підрозділу міграційної служби за місцем реєстрації, подати необхідні документи та, як результат,  отримати паспорт громадянина України нового зразка.

Вартість оформлення картки становить 279 грн (термін виготовлення -  20 робочих днів) або 366 грн. (термін виготовлення  10 робочих днів),. У разі втрати або пошкодження додатково сплачується державне мито  у розмірі 34 грн. Особам, яким виповнилось 14 років, та які отримують ID-картку вперше така адміністративна послуга надається безкоштовно.

Окрім того, паспорт громадянина України  є основним документом, що дає громадянам право на участь у виборах.

Міграційна служба області звертає увагу краян на необхідність заздалегідь перевірити наявність паспортного  документу. Якщо паспорт виготовлений, але ще не одержаний – терміново звернутися до територіального підрозділу за місцем подання відповідної заяви для його отримання.

Управління ДМС у Хмельницькій області