Керівник міграційної служби Рівненщини Лілія Драпчинська взяла участь у міжнародній Польсько-українській…

Керівник міграційної служби Рівненщини Лілія Драпчинська взяла участь у міжнародній Польсько-українській конференції

Керівник міграційної служби Рівненщини Лілія Драпчинська взяла участь у міжнародній Польсько-українській конференції

«Quo vadis, українцю?»… Промовистий латинський вислів, котрий означає «Куди прямуєш?», був темою засідання міжнародного круглого столу за результатами дослідницького проекту «Соціальний профіль трудового мігранта з України».

5 березня цей захід відбувся у місті Острог в залі засідань Вченої Ради Національного університету «Острозька академія». Науковці, експерти, бізнесмени, представники державного та громадського секторів, що вивчали  виклики й тенденції трудової міграції з України, в тому числі начальник УДМС України в Рівненській області Лілія Драпчинська, об`єдналися аби опрацювати оптимальні рішення захисту прав українських мігрантів та їх повернення на батьківщину.

Учасники круглого столу ознайомилися із результатами дослідницького проекту, реалізованого Центром соціальних досліджень Національного університету «Острозька академія» з ініціативи Foreign Personnel Service й Польсько-української господарчої палати в рамках соціальної кампанії «Партнерство та працевлаштування». Для слухачів організатори представили приклади добрих практик рекрутації й працевлаштування громадян у Польщі.

Досягнутий безвіз та спрощення працевлаштування громадян України у країнах ЄС посилило хвилю трудової міграції. За даними Міністерства соціальної політики у 2018 році цей показник сягнув понад 3 млн  осіб. Основним напрямком стала Польща.

Лілія Драпчинська представила загалу добровільне опитування громадян, які звертаються у Рівненську міграційну службу за оформленням паспорту громадянина України для виїзду за кордон. В анкетуванні брали участь 200 відвідувачів УДМС. Виявилося, що близько 70% опитаних респондентів виготовляли документ з метою працевлаштування за кордоном, 15% - для навчання, 15% - для подорожей.

Водночас українські трудові мігранти в Польщі – потенційно вразлива група щодо порушення їх прав і свобод за кордоном. То ж над цим питанням велося жваве обговорення під час круглого столу. Головним меседжем дискусії звучало  ініціювання державного інтересу у створенні соціальних та матеріальних ініціатив у залученні своїх громадян працевлаштовуватися на батьківщині.

Управління ДМС у Рівненській області