На Донеччині продовжується проведення профілактичних заходів під умовною назвою «Мігрант»

На Донеччині продовжується проведення профілактичних заходів під умовною назвою «Мігрант»

На Донеччині продовжується проведення профілактичних заходів під умовною назвою «Мігрант»

Нелегальна міграція залишається однією з найважливіших проблем сьогодення. Її вплив та наслідки значною мірою позначаються на соціально-економічній та правовій сферах життя громадян України. Перебуваючи транзитом на теренах нашої держави або залишаючись у країні на певний період часу, нелегали створюють чималі проблеми, а інколи і небезпеку для суспільства.

З 16 березня поточного року на території Донецької області, яка контролюється владою України, проводиться практичний етап цільових профілактичних заходів з нагляду та контролю за виконанням законодавства в міграційній сфері під умовною назвою «Мігрант».

Фахівцями відділу організації запобігання нелегальній міграції, реадмісії та видворення УСІОБГ Головного управління ДМС України в Донецькій області спільно з представниками Головного управління Національної поліції в Донецькій області проведена низка раптових рейдів, які спрямовані на виявлення серед іноземних громадян порушників міграційного законодавства України.

У ході проведення профілактичних заходів вжито активних дій щодо перевірки іноземців та осіб без громадянства з питань дотримання ними законодавства про правовий статус іноземців та ОБГ. Особлива увага приділялась виявленню незаконних мігрантів, а також фактів безпідставної легалізації іноземців та осіб без громадянства шляхом подання неправдивих відомостей про дійсну мету їх перебування. При перевірці місць скупчення, об’єктів торгівлі, харчування тощо, та інших пунктів ймовірного перебування незаконних мігрантів, виявлено 12 іноземних громадян - порушників міграційного законодавства України.

Керуючись Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» стосовно зазначеної категорії іноземців працівниками відділу юридичного забезпечення Головного управління підготовлено необхідні матеріали та до судів Донецької області вчасно подано відповідні позови про примусове видворення таких іноземців, з одночасним затриманням та поміщенням до пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні.

Враховуючи те, що зазначених громадян потрібно було транспортувати до м. Чернігова, міграційники Донеччини зіткнулися з певними труднощами. Насамперед - шлях від міста Маріуполя до міста Чернігова зайняв більше доби, понад 1200 кілометрів тільки в один кінець пункту призначення, пересування відбувалось у тому числі і у нічний час. При цьому переважна більшість іноземців знаходилась у різних містах Донецького регіону і їх потрібно було зібрати безпосередньо у м. Маріуполі. При відсутності спеціальних приміщень для утримання іноземців, забезпечення їх постійною охороною, транспортуванні затриманих до м. Маріуполя - все це лягло на плечі працівників ГУ ДМС України в Донецькій області та ГУ НП в Донецькій області. Але не зважаючи на всі проблеми, виконуючи судові рішення про їх примусове видворення за межі України, усіх 12 іноземців - порушників було доставлено та поміщено до Чернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні.

Окремо зауважимо, що співробітниками вищезгаданого відділу ГУ ДМС України в Донецькій області спільно з співробітниками УБЗПТЛ, УПД та спецпідрозділу «КОРД» ГУ НП в Донецькій області було здійснено супровід чотирьох громадян Російської Федерації, які утримувались у Чернігівському ПТПІ, до пункту перетину Державного кордону України «Сеньківка», що знаходиться на Чернігівщині та примусово видворено за межі України.

Головне управління висловлює щиру подяку правоохоронним структурам за плідну співпрацю та інформує про важливість роботи з виявлення на території Донецького регіону категорії нелегальних мігрантів.

Головне управління ДМС у Донецькій області