УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

Гірчить чорнобильський полин у спогадах ветеранів

Гірчить чорнобильський полин у спогадах ветеранів

Гірчить чорнобильський полин у спогадах ветеранів

За святковою метушнею не забуваймо про подвиг тих, хто у 1986 році тому брав участь у подоланні наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У їх числі першими вирушили в зону лиха і працівники тодішньої паспортної служби.

Понад два десятиліття присвятив роботі в паспортній службі Борис Олексійович Петик – полковник ОВС, ветеран ЧАЕС. В 1969-му році  24-річним юнаком він потрапив з Вінничини на Тернопільщину, на посаду головного  інспектора  паспортного відділу обласного Управління МВС.

10 травня 1986-го, менше ніж через місяць після  вибуху на Чорнобильській АЕС,  Борис Олексійович на чолі групи із п’яти спеціалістів паспортної служби Тернопільщини, відправився в зону техногенної катастрофи.

Інформації про те, що сталося на Чорнобильській станції, було дуже мало. Коли отримав вказівку їхати, зателефонував до брата, який закінчив факультет ядерної фізики, від нього дізнався, що атом зовсім не «мирний», як нам розповідали. Брат навчив елементарним правилам захисту від радіації, застеріг у жодному разі не їсти заражених овочів і фруктів, не пити води. Все що почув, переказав своїм хлопцям, але, приїхавши Чорнобильську зону, мої підлеглі ледь не посмакували полуницею прямо з грядки, встиг їх зупинити. Жодного особливого захисту ми не мали. Дозиметрів у нас не було, натомість видали рентгенівську плівку, яку слід було носити з собою, з її допомогою  лікарі вираховували рівень отриманого опромінення.

розповів ветеран

Місяць група з Тернопільщини виконувала завдання з евакуації паспортних служб з Чорнобиля і Прип’яті: перевозили картотеки, бланки документів, паспорті книги в безпечні місяця. Також разом з правоохоронцями патрулювали периметр, який тоді ще не був обгороджений, виявляли мародерів, несли службу на пропускних пунктах.

Пам’ятаймо загиблих героїв і шануймо живих!

Управління ДМС у Тернопільській області