Під виглядом студентів іноземці їдуть до України на заробітки

Під виглядом студентів іноземці їдуть до України на заробітки

Під виглядом студентів іноземці їдуть до України на заробітки

У рамках проведення операції «Мігрант» працівники Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області перевірили мережу закладів харчування у центрі столиці. Загалом було виявлено 17 іноземців, які перебувають на території України з порушенням міграційного законодавства. Частина з них виявилися неврегульованими мігрантами, а інші – студентами місцевих ВУЗів, які працювали у цих закладах незаконно.

Громадяни Туркменістану і Туреччини офіційно прибули в Україну на навчання. Насправді ж влаштувалися на роботу без відповідного дозволу на це.  

Власників закладів харчування, які незаконно прийняли на роботу іноземних громадян, було притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 206 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення порядку надання іноземцям та особам без громадянства житла, транспортних засобів та сприяння в наданні інших послуг». На самих іноземців склали протоколи за ст. 203 КУпАП «Порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через територію України». Усім їм доведеться сплатити штрафи.

Щороку зростає кількість студентів з іноземних країн, які приїздять до України здобувати вищу освіту. Обов’язком адміністрацій вищих навчальних закладів є дотримання законодавства України щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства та реальне виконання зобов’язань приймаючої сторони. Зокрема, це стосується обов’язку своєчасно повідомляти про відрахування студентів з навчання, про відсутність останніх за місцем проживання.

- пояснює начальник управління  міграційного контролю, протидії нелегальній міграції та реадмісії ЦМУ ДМС у м.Києві та Київській області Ігор Семиног.

Під час відпрацювання ми розкрили схему, за якою іноземні громадяни намагаються в обхід законодавства легалізуватися на території України. Під виглядом студентів вони прибувають на територію нашої держави, а насправді незаконно влаштовуються на роботу. Таким чином ставиться під сумнів навчання даних іноземних громадян. Є підстави вважати, що при відкритті візи у Посольстві нашої держави вони завідомо надають неправдиві відомості і реальна мета їх перебування в Україні не співпадає із заявленою. У зв`язку із цим ми плануємо перевірки ВУЗів, які запрошують на навчання іноземців.

Центральне міжрегіональне управління ДМС у м. Києві та Київській області