Шановні іноземці, закликаємо Вас вивчати та поважати законодавство країни, на території якої Ви…

Шановні іноземці, закликаємо Вас вивчати та поважати законодавство країни, на території якої Ви знаходитесь!

Шановні іноземці,  закликаємо Вас вивчати та поважати законодавство країни, на території якої Ви знаходитесь!

21 травня 2019 року до Управління з питань шукачів захисту та соціальної інтеграції ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області з метою продовження строку дії довідки про звернення за захистом в Україні звернулася громадянка Російської Федерації, стосовно якої у нашій країні відкрито кримінальне провадження.

Під час перевірки поданих заявницею документів, працівники Управління виявили, що термін дії довідки закінчився 28.12.2018 року. Тобто, особа майже 5 місяців перебувала на території України, порушуючи законодавство.

Як виявилось, іноземку невірно проконсультував її адвокат, запевнивши, що факт відкриття стосовно неї кримінального провадження автоматично свідчить про легальність її перебування в Україні.

Фахівці міграційної служби роз’яснили жінці положення ст. 203 КУпАП, якою передбачено адміністративну відповідальність за порушення іноземцями правил перебування в України, зокрема, за проживання в країні за документами, термін дії яких закінчився.

На абсолютно законні вимоги працівників міграційної служби реакція росіянки виявилась непередбачуваною. Вона, не зважаючи на присутність інших іноземців, які шукають захисту в Україні, з грубими нецензурними вигуками ногою пробила двері кабінету, де проходила співбесіда з іншою особою.

Працівники Управління вимушені були звернутися до правоохоронних органів та зафіксувати факт псування державного майна.

Звертаємо увагу, що Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» визначено коло осіб, які перебувають на території України на законних підставах.

Статтею 22 вказаного Закону передбачено, що особам, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або кримінальна справа, стосовно яких розглядається судом, до закінчення кримінального провадження забороняється виїзд з України.

При цьому, вказана категорія осіб зобов’язана дотримуватися процедури щодо оформлення та своєчасного продовження документів, які дають їм право законно перебувати на території України.

Наголошуємо, що незнання законодавства України та його нерозуміння не звільняє від відповідальності, тому закликаємо Вас не користуватися послугами «сумнівних консультантів» з метою недопущення порушення Вами законодавства України!

Центральне міжрегіональне управління ДМС у м. Києві та Київській області