Схеми шахраїв: у міграційній службі Київщини застерігають від участі у посередницьких схемах при…

Схеми шахраїв: у міграційній службі Київщини застерігають від участі у посередницьких схемах при оформленні документів

Чому не варто звертатися до посередників за оформленням внутрішніх і закордонних паспортів, а також для отримання громадянства і посвідок на проживання в Україні?

Коли виникає необхідність оформити паспорт для виїзду за кордон чи відновити втрачені паспортні документи – громадяни вже звично намагаються знайти у всесвітній мережі інформацію про те, куди потрібно звернутися і які необхідні документи. Ще частіше інформацію в Інтернеті вишукують іноземці, які бажають отримати громадянство України чи посвідку на проживання в нашій країні. На таких клієнтів "полюють" фірми-посередники, які користуються необізнаністю іноземців і пропонують свою допомогу. Як наслідок – люди викладають чималі гроші за непотрібні послуги.

«Звернувшись за оголошенням в Інтернеті - Ви з високою імовірністю можете потрапити до шахрайської організації. Недобросовісні посередники намагаються створити штучний ажіотаж навколо оформлення паспортів для виїзду за кордон, розповсюджують міфи про те, що у ДМС треба вистояти не одну чергу і про необхідність безлічі довідок, що не відповідає дійсності. Це всього лише спроба більше нажитися на необізнаності наших та іноземних громадян у тому, що в підрозділах ДМС створені всі умови для того, щоб оформлення документів проходило для Вас максимально швидко і зручно», - зазначає начальник Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області Вячеслав Гузь.

Багато що змінилося в країні з тих пір, коли чергу у паспортний стіл треба було займати з ночі, і навіть це не гарантувало потрапляння на прийом. Однак посередники продовжують нав`язувати довірливим громадянам свої послуги. Вони обіцяють, що після підписання з ними договору про надання консультаційних послуг, внесуть Вас у якусь «міфічну» базу і Вам залишиться лише прийти до міграційної служби на визначений час, де Вас уже будуть чекати для оформлення документів.

Що ж відбувається насправді?

Насправді вони просто витратять кілька хвилин, щоб записати Вас у електронну чергу, що Ви могли зробити самостійно, не виходячи з дому. Адже нині для отримання послуг з оформлення паспортів, посвідок, дозволів на імміграцію достатньо попередньо зареєструватись в електронній черзі, обравши зручні для себе час та дату відвідування підрозділу. Сервіс доступний на офіційному веб-сайті ДМС за посиланням: https://dmsu.gov.ua/services/online.html. До того ж, до більшості підрозділів міграційної служби у Києві та області можна записатися на найближчий час без жодних ускладнень.

Щодо консультаційних послуг посередників - часто подібні фірми, або ж адвокати, юристи та інші сумнівні спеціалісти надають відверто некваліфіковану допомогу.

Нещодавно був випадок, коли до ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області з метою продовження строку дії довідки про звернення за захистом в Україні звернулася іноземна громадянка, стосовно якої у нашій країні відкрито кримінальне провадження.

Виявилося, що термін дії довідки закінчився ще 5 місяців тому. Адвокат невірно проконсультував жінку, запевнивши у тому, що факт відкриття стосовно неї кримінального провадження автоматично свідчить про легальність її перебування в Україні. Це не так, тож жінці довелося сплатити штраф за порушення іноземцями правил перебування в Україні.

А іноді шахраї навмисно запевняють Вас у необхідності різних довідок, які нібито знадобляться у ДМС, і за окремі гроші «все владнають». Наприклад, Ви можете заплатити посереднику кілька тисяч гривень за довідку з поліції при втраті паспорта. Вас запевнять, що самостійно отримувати її надто довго. А насправді, якщо документ було загублено, довідка з поліції взагалі не є обов’язковою.

Також існує імовірність того, що шахрайські організації нададуть іноземцеві підроблені документи. Адже громадяни інших країн не в змозі відрізнити підробку від справжнього паспорта чи посвідки. У разі виявлення у іноземця підробленого документа – йому доведеться витратити чимало зусиль, щоб довести правоохоронним органам і суду, що він не знав про те, що документ підроблений, або понести кримінальну відповідальність.

Висновок

У підсумку, звернувшись до посередників, людина чи взагалі не отримує реальної правової допомоги, або цінність такої допомоги явно непорівняна із сумою, яку вона сплатила.

Більш того, в органах ДМС створено всі умови, щоб оформлення документів проходило для Вас максимально комфортно. Записатися до підрозділу можна за допомогою електронної черги. В подальшому стан оформлення біометричного документу можна відслідковувати на сайті.

Для ще більшої зручності створено Міграційний чат-бот у популярних месенжерах - Telegram та Viber, де також можна відстежувати стан оформлення документів. Автоматичний консультант поінформує про особливості оформлення біометричних документів для громадян України та іноземців і надасть відповіді на багато інших питань.

Тож наголошуємо – не варто звертатися до посередників! Вони ніяким чином не можуть вплинути на хід процедури оформлення документів у ДМС. Усе, що Вам пропонують посередники – Ви з легкістю можете отримати самостійно, звернувшись до підрозділу міграційної служби. За консультаціями звертайтеся за телефоном гарячої лінії ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області – (044)550-23-88.

 

Центральне міжрегіональне управління ДМС у м. Києві та Київській області