Підсумки операції «Мігрант»: більше тисячі неврегульованих мігрантів виїдуть з Києва на батьківщину

Підсумки операції «Мігрант»: більше тисячі неврегульованих мігрантів виїдуть з Києва на батьківщину

Підсумки операції «Мігрант»: більше тисячі неврегульованих мігрантів виїдуть з Києва на батьківщину

Протягом весни 2019 року на території України проводилася операція «Мігрант», націлена на запобігання нелегальній міграції, а також перевірку дотримання іноземцями та особами без громадянства встановлених правил перебування в Україні.

Працівники Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області систематично перевіряли ринки, гуртожитки, розважальні заклади і заклади громадського харчування, залізничні станції та автовокзали з метою виявлення порушників правил перебування в Україні. Їх видалось чимало – 1194 особи знаходились на території України нелегально. Щодо них прийнято 1087 рішень про примусове повернення, 127 - про скорочення строків перебування, 107 - про примусове видворення за межі України.

Ще 2392 людини притягнули до адміністративної відповідальності за порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. Серед них як громадяни інших країн, які знехтували правилами перебування в Україні, так і наші співвітчизники, котрі порушили порядок працевлаштування, прийняття на навчання, надання житла іноземцям та їх реєстрації. На них накладено штрафів на суму 4868380 гривень.

«З кожним роком збільшується кількість іноземних громадян, які приїздять до України на проживання. Одні користуються студентським каналом чи процедурою отримання статусу біженця для тимчасової легалізації в Україні. Для інших наша держава слугує транзитним шляхом до благополучних країн Європейського Союзу. У будь-якому випадку нелегальна міграція загрожує безпеці приймаючої сторони, тому її подолання залишається пріоритетним напрямком роботи нашої служби.

- пояснив начальник ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області Вячеслав Гузь. -

За підсумками операції «Мігрант» Київ і область є лідерами в Україні по кількості виявлених неврегульованих мігрантів. Це і не дивно – у столиці розвинена інфраструктура, іноземцям простіше тут знайти і житло, і роботу. Проаналізувавши підсумки операції та міграційну ситуацію на Київщині загалом, ми намітили ряд заходів, які дозволять системно протидіяти незаконній міграції і здійснювати належний контроль за виконанням рішень про примусове повернення».

Центральне міжрегіональне управління ДМС у м. Києві та Київській області