УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

В Чернівцях згадували жертв примусових депортацій буковинців до Сибіру

В Чернівцях згадували жертв примусових депортацій буковинців до Сибіру

В Чернівцях згадували жертв примусових депортацій буковинців до Сибіру

Близько сотні чернівчан прийшли сьогодні на станцію «Чернівці-Північна», де встановлений пам’ятний знак жертвам політичних репресій на згадку про  трагічну дату – масову депортацію буковинців до Сибіру. Скромний меморіал нагадує про страшну для багатьох краян ніч з 13 на 14 червня 1941 року, коли саме з цього залізничного роз’їзду сотні буковинських родин були примусово вивезені до Сибіру.

Більшість з тих, кого тоді депортували, загинули в дорозі чи на чужині від нелюдських умов та непосильної рабської праці. Загалом, за оцінками істориків, жертвами політичних репресій серед мирного населення стало близько 11 тисяч мешканців Чернівецької області. Таким чином радянська влада після приєднання Бессарабії та Північної Буковини до складу УРСР у 1940-му році намагалася ліквідувати «неблагонадійних» та «соціально-ворожих елементів».

Учасники траурного мітингу разом зі священиками різних конфесій спільно помолилися за душі безневинно загиблих краян, поклали квіти та запалили лампадки біля меморіалу. Серед тих, хто вшанував пам'ять жертв примусової депортації, були також працівники УДМС у Чернівецькій області.

Управління ДМС у Чернівецькій області