Однією з проблем ромів Кіровоградщини є відсутність документів

Однією з проблем ромів Кіровоградщини є відсутність документів

Однією з проблем ромів Кіровоградщини є відсутність документів

У Кіровоградській облдержадміністрації на міжвідомчій нараді аналізували стан виконання обласного плану заходів з реалізації Національної Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної общини.

Головував на засіданні перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко. Він відзначив, що ромська національна меншина є найбільш соціально вразливою національною меншиною в Європі, адже вони не мають власної державності, а дискримінація ромів спричинила послаблення їх інтегрованості та маргіналізацію.

Наразі на Кіровоградщині проживає більше 1500 ромів. У порівнянні з іншими областями їх поселення розпорошені, компактно проживають лише у 4 районах. Щоправда, проблеми та потреби представники цієї національної меншини мають спільні. Серед головних - низький рівень освіти, відсутність документів, що підтверджують особу, документів право власності, реєстрації за постійним місцем проживання, потреби медичного обстеження.

Про стан документування ромів доповів начальник відділу з питань громадянства, паспортизації, реєстрації та еміграції УДМС в області Володимир Шутка. Він зазначив, що минулого року підрозділами Міграційної служби відносно 24 осіб було проведено процедуру встановлення належності до громадянства України та документування паспортом громадянина України, цього року таких осіб 9. Посадовець запевнив присутніх, що відсутність реєстрації місця проживання не є перешкодою для отримання паспорта громадянина України.

Учасники наради проаналізували можливі шляхи подолання проблем ромської спільноти та узгодили свої дії для подальшої ефективної реалізації визначених пріоритетів Національної Стратегії.

Управління ДМС у Кіровоградській області