Україна стала багатшою ще одним громадянином

Україна стала багатшою ще одним громадянином

Україна стала багатшою ще одним громадянином

11 липня 2019 року, у приміщенні ГУДМС України у Львівській області, начальник Лідія Котеляк привітала із набуттям громадянства України за територіальним походженням і вручила тимчасове посвідчення громадянина України Зореславі Марії Оксані Коваль.

 Пані Зореслава - донька Омеляна Коваля, відомого громадського діяча, члена проводу Організації українських націоналістів, в’язня концтабору Аушвіц, потім евакуйованого у Маутхаузен, що в Австрії, а звідти у Ебензеє та разом з іншими в’язнями був звільнений у 1945 році американськими військами. У післявоєнний час опинився на еміграції в Німеччині, потім у Бельгії і своє життя присвятив громадській праці на користь Україні. Після визволення очолював Спілку української молоді Бельгії, видавав журнали для дітей та молоді «Крилаті» та «Авангард».

Батько пані Зореслави, ніжної, щирої, цікавої, вихованої у кращих Галицьких традиціях жінки, очолював Спілку української молоді у Бельгії та був відповідальним за українську громаду. Родина Коваль товаришувала з провідником ОУН Степаном Бандерою і його заступником Ярославом Стецьком.

Влітку 2013 року разом з дружиною Іванною та старшою донькою Зореславою із радістю, що Господь дозволив дожити, повернулися на рідну землю. Подружжя Коваль мешкали у Львові, де відійшли у вічність та поховані на Личаківському кладовищі.

Пані Зореслава розповіла, що її батько був секретарем, а пізніше і головою Головної Ради Українських Громадських Організацій Бельгії, одним із президентів Європейського Конгресу Українців (1992—1995), а згодом почесним головою, довголітнім членом Ради директорів Світового конгресу українців.

Зореслава Коваль народилася і виросла в іншому середовищі, проте потужній рівень патріотизму, переданий батьками, творцями української справи, які готували ґрунт для здобуття Україною незалежності, зберегли у ній великий український дух та любов до своєї рідної країни.

Головне управління ДМС у Львівській області