УДМС Рівненщини розташоване у старовинній будівлі на вулиці з промовистою назвою - 16 Липня

УДМС Рівненщини розташоване у старовинній будівлі на вулиці з промовистою назвою - 16 Липня

УДМС Рівненщини розташоване у старовинній будівлі на вулиці з промовистою назвою - 16 Липня

16 липня 1990 року проголошено державний суверенітет України. Цього дня Верховна Рада Української PCP прийняла відповідний документ  - Декларацію про державний суверенітет України.

У Рівному, прямісінько у центрі міста, знаходиться вуличка названа на честь цієї визначної події - 16 Липня. Тут , у будівлі, котрій понад 100 років,  розташоване Управління ДМС України в Рівненській області.

Добротний двоповерховий особняк, що на вулиці 16 Липня, 6, безпе­речно, є прикрасою всієї вулиці. А уявіть собі, наскільки гоноровим був цей будинок у самісінькому центрі Рівно­го в 1912 році… Сюди, на вулицю Дирек­торську, в новобудову, що пахла ще свіжими фарбою і вапном, вселився но­таріус Петро Міцкевич.

Через десять років потому будинок впо­добав лікар Олександр Виноградов. Тут він жив і мав приватну практику. Під час останнього ремонту робітники навіть знай­шли на горищі металеву вивіску з його ім'ям і передали її до краєзнавчого музею.

У 1926 р. будинок, тепер уже на вулиці Галлера, 6, придбав інший лікар - Роман Могильницький. Довоєнне покоління горо­дян його ще пам'ятає. Український гро­мадський діяч, він працював лікарем у Рівненській українській приватній гімназії і народній українській школі ім. Івана Мазе­пи.

Автор спогадів про Рівненську украї­нську гімназію Михайло Гуцуляк писав про нього: «Доктор Роман Могильницький з Галичини... опікувався гімназією дуже щиро. Під кінець існування Польщі йому загрожувало виселення, бо для Польщі кожний українець... був сіллю в очах».

Могильницького в радянський час за­арештували. Його будинок був націоналі­зований. Перед війною в будинку діяли різні партійні установи: спочатку міський комітет КП(б)У, згодом міський комітет комсомолу. А за німецької окупації тут розміщувався гебітскомісаріат Рівного (так називався окупаційний виконком), який очолював доктор Беєр.

Після війни в особняку на вулиці, яка отримала назву Комуністична, знову про­писалися комсомольські ватажки: спочат­ку тут був обком, а потім міськком комсо­молу. Серед наших земляків старшого і середнього поколінь чимало тих, хто от­римав тут комсомольські квитки. А тепер, уже понад двадцять років, у будинку під номером 6 на вулиці 16 Липня видають закордонні паспорти, вирішують імміграційні та еміграційні питання.

У будівлю вселила­ся міграційно-реєстраційна служба, як її досі називають за усталеною звичкою - «ОВІР». Після капітального ремонту ста­ровинний будинок знову засяяв колиш­ньою красою. Наші предки будували на віки: майже в первозданному вигляді збе­реглися й лаконічний фасад із невелич­ким балконом, й інтер'єри з високими сте­лями, прикрашеними гіпсовою ліпниною. Нині ця будівля підтримується у належному вигляді Управлінням ДМС Рівненщини.

Ми ходимо вулицею  щодня, розуміючи, що суверенітет – це унікальне право на самовизначення, на право оберігати свої кордони та власні закони. А іще - на право говорити своєю мовою. Адже, символічно, сьогодні набрав чинності  Закон України від 25 квітня 2019 року № 2704-VIII «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Управління ДМС у Рівненській області