УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

На Закарпатті обговорили проблеми шукачів притулку та осіб без громадянства

На Закарпатті обговорили проблеми шукачів притулку та осіб без громадянства

На Закарпатті обговорили проблеми шукачів притулку та осіб без громадянства

В Ужгороді з ініціативи Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні та виконавчого партнера УВКБ ООН «Регіон Карпат NEEKA» відбувся круглий стіл з питань юридичної та соціальної допомоги шукачам притулку та документування осіб під ризиком безгромадянства. Представниця УВКБ ООН в Україні Ноель Калхун відзначила важливість даного заходу з точки зору узгодження механізму співпраці та вироблення ефективного алгоритму спільних дій.

Експерти обговорили аспекти паспортизації ромського населення, легалізації житла ромів, міграції. Як зазначила заступник начальника управління ГУДМС в області Любов Шмараговська, у документуванні цієї категорії залишаються певні проблеми - відсутність свідоцтва про народження, помилки в актових записах, які видані на території РФ та інших країн колишнього СРСР, запізніле звернення на отримання даної послуги, масова неграмотність осіб ромської національності. Разом з тим, є і позитивні зрушення. За останні 5 років на Закарпатті міграційною службою паспорт громадянина України оформлено понад 8 з половиною тисячам ромів, за 7 місяців цього року – понад 1500.

Окремою темою обговорення була проблематика шукачів притулку. Нововведення в законодавстві вимагають чіткої взаємодії між міграційниками, прикордонниками та представниками регіональних центрів з надання  вторинної правової допомоги щодо передачі заяв за захистом в Україні. За словами начальника відділу з питань шукачів захисту та соціальної інтеграції ГУДМС в області Вікторії Ковач, з початку цього року з відповідними заявами до міграційної служби звернулося уже 139 мігрантів ( стільки було за весь минулий рік). Один  іноземець отримав статус біженця. Загалом на обліку міграційної служби 139 біженців та осіб, які потребують додаткового захисту.

Головне управління ДМС у Закарпатській області