На Закарпатті обговорили проблеми шукачів притулку та осіб без громадянства

На Закарпатті обговорили проблеми шукачів притулку та осіб без громадянства

На Закарпатті обговорили проблеми шукачів притулку та осіб без громадянства

В Ужгороді з ініціативи Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні та виконавчого партнера УВКБ ООН «Регіон Карпат NEEKA» відбувся круглий стіл з питань юридичної та соціальної допомоги шукачам притулку та документування осіб під ризиком безгромадянства. Представниця УВКБ ООН в Україні Ноель Калхун відзначила важливість даного заходу з точки зору узгодження механізму співпраці та вироблення ефективного алгоритму спільних дій.

Експерти обговорили аспекти паспортизації ромського населення, легалізації житла ромів, міграції. Як зазначила заступник начальника управління ГУДМС в області Любов Шмараговська, у документуванні цієї категорії залишаються певні проблеми - відсутність свідоцтва про народження, помилки в актових записах, які видані на території РФ та інших країн колишнього СРСР, запізніле звернення на отримання даної послуги, масова неграмотність осіб ромської національності. Разом з тим, є і позитивні зрушення. За останні 5 років на Закарпатті міграційною службою паспорт громадянина України оформлено понад 8 з половиною тисячам ромів, за 7 місяців цього року – понад 1500.

Окремою темою обговорення була проблематика шукачів притулку. Нововведення в законодавстві вимагають чіткої взаємодії між міграційниками, прикордонниками та представниками регіональних центрів з надання  вторинної правової допомоги щодо передачі заяв за захистом в Україні. За словами начальника відділу з питань шукачів захисту та соціальної інтеграції ГУДМС в області Вікторії Ковач, з початку цього року з відповідними заявами до міграційної служби звернулося уже 139 мігрантів ( стільки було за весь минулий рік). Один  іноземець отримав статус біженця. Загалом на обліку міграційної служби 139 біженців та осіб, які потребують додаткового захисту.

Головне управління ДМС у Закарпатській області