У Чернівцях відзначили 101-у річницю Буковинського віча

У Чернівцях відзначили 101-у річницю Буковинського віча

У Чернівцях відзначили 101-у річницю Буковинського віча

Т.в.о. начальника УДМС у Чернівецькій області Віктор Пислар та заступник начальника Валерій Попов взяли участь у заходах з нагоди відзначення 101-ї річниці Буковинського Віча. Спільно з місцевими урядниками вони поклали квіти до меморіальної дошки та пам’ятного каменю, встановлених на згадку про історичну подію на Театральній площі Чернівців.

Довідково:

Внаслідок спричиненого розпадом Австро-Угорської імперії параду суверенітетів у жовтні 1918 року й утворення ряду незалежних європейських держав перед українцями, що мешкали на території Північної Буковини, постало історичне питання державного самовизначення.

3 листопада 1918 року велелюдні 10-тисячні збори делегатів з усіх повітів колишнього австрійського герцогства Буковина однодушно ухвалили рішення про приєднання україномовних земель краю до Західно-Української народної Республіки та подальшу Злуку з Великою Україною.

На тому історичному етапі прагнення буковинців залишилося лише політичної декларацією, бо невдовзі їхню територію приєднала до своїх земель королівська Румунія. Однак у історичній перспективі рішення Буковинського віча послужило важливою передумовою подальшої злуки з материнською Україною, що відбулося вже в роки другої світової війни.

Управління ДМС у Чернівецькій області