Хто здійснює реєстрацію місця проживання громадян?

Хто здійснює реєстрацію місця проживання громадян?

Хто здійснює реєстрацію місця проживання громадян?

На телефон «гарячої лінії» часто звертаються громадяни з питанням реєстрації (прописки та виписки). Міграційна служба Херсонської області надає пояснення: 

З 4 квітня 2016 року повноваження з усіх питань реєстрації (прописки та виписки) перейшли до виконавчих органів сільської, селищної або міської ради У разі, якщо такі органи не створені, то обов’язок по реєстрації громадян покладено на сільського голову. В деяких органах місцевого самоврядування створюються Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи), на які можуть покладатися функції з реєстрації. Раніше цим займалася Державна міграційна служба України.

УДМС України в Херсонській області нагадує, що громадяни України, а також іноземці чи особи без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації та прибуття до нового місця проживання зареєструватися в органах реєстрації. 

В Херсонській області працює понад 200 органів реєстрації, тому, у разі потреби реєстрації громадянам потрібно звертатись до органів місцевого самоврядування, а не у міграційну службу.

Органи місцевого самоврядування, які надають адміністративні послуги з реєстрації, можуть одночасно здійснювати реєстрацію на території своєї ради (прописку на новому місці та виписку із попереднього місця проживання) згідно з постановою Кабміна від 2 березня 2016 р. № 207 п.24 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%BF. При цьому місце реєстрації та попереднє місце проживання можуть бути в інших населених пунктах України.

На сьогодні Державною міграційною службою України створено веб-портал, призначений для здійснення місцевими громадами реєстрації та, в подальшому, передачі даних до Єдиного державного демографічного реєстру. В Херсонській області зареєстровано в цій системі 158 органів реєстрації, які надають адміністративні послуги за допомогою Реєстру територіальної громади. Фахівці ДМС постійно оновлюють Реєстр, враховуючи побажання та пропозиції органів реєстрації.

Працівники УДМС України в Херсонській області співпрацюють з представниками органів місцевого самоврядування, постійно надають методичну допомогу та консультації, а також здійснюють контроль за дотриманням законодавства з питань реєстрації місця проживання.

Управління ДМС у Херсонській області