Фахівці Міграційної служби Івано-Франківщини проводять уроки з «Прав людини» для школярів середніх…

Фахівці Міграційної служби Івано-Франківщини проводять уроки з «Прав людини» для школярів середніх класів

Фахівці Міграційної служби Івано-Франківщини проводять уроки з «Прав людини» для школярів середніх класів

Різноманітні заходи у рамках Всеукраїнського тижня права, який вже традиційно проводиться в Україні, певним чином сприяють підвищенню рівня правової культури населення, а також поінформованості громадян щодо їхніх конституційних прав та обов’язків, можливостей їх реалізації та захисту.

Цьогоріч фахівці Управління міграційної служби Івано-Франківської області підготували змістовні  виступи насамперед для учнівської та студентської молоді. Понад те, як засвідчує практика, про складні питання дотримання прав людини можна розповісти і продемонструвати на слайдах настільки доступно і зрозуміло, що це буде цікаво навіть школярам середніх  класів. Наприклад, учні 5-го класу Калуської ЗОШ  № 1 з задоволенням побували на уроці з «Прав людини», який провела провідна спеціалістка Калуського районного відділу УДМС в області Мар’яна Зомчак.

Натомість заступник Снятинського райвідділу міграційної служби Андрій Томей провів аналогічний урок зі ще меншими школярами – четвертокласниками Белелуївської гімназії імені Наталії Кобринської. Основним змістом уроку стала теза про те, що права і свободи людини – це не суто правові та нормативні установки, а правила поведінки людей, які випливають з моральних, етичних, культурних та інших норм суспільства. І ці знання дітям слід прищеплювати зі шкільної парти.

Тим часом заступник Тисменицького райвідділу міграційної служби Микола Чупірчук сьогодні зустрівся з учнями Тисменицької спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземних мов. Крім, так би мовити, обов’язкової програми – інформування школярів про законодавство України у сфері дотримання конституційних прав людини, досвідчений фахівець у сфері практичного застосування міграційного законодавства розповів присутнім про особливості документування 14–річних громадян паспортом громадянина України у формі ID-картки. Школярі отримали інформацію про необхідний перелік документів для оформлення сучасного національного паспорта, строки виготовлення та термін дії, а також якими мають бути дії людини  у випадку втрати документа. Крім того, молодим людям було цікаво дізнатися про особливості дії безвізового режиму України з країнами Європейського Союзу.

Управління ДМС в Івано-Франківській області