У Рівному громадяни успішно користуються послугою з внесення кваліфікованого електронного підпису…

У Рівному громадяни успішно користуються послугою з внесення кваліфікованого електронного підпису на ID-картку

У Рівному громадяни успішно користуються послугою з внесення кваліфікованого електронного підпису на ID-картку

Сьогодні до Рівненського міського відділу міграційної служби Рівненщини прийшли перші бажаючі щоб скористатися послугою з внесення кваліфікованого електронного підпису (КЕП) на ID-картку.

Серед них і Оксана Сальчук – заступниця начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Рівненській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).

 Минулого року очільниця  Управління юстиції Рівненської області оформила сучасний паспорт громадянина України у вигляді ID-картки. Нині, в умовах спрямування державного курсу на діджиталізацію, реалізації урядового проєкту «Держава в смартфоні», мобільний додаток якого «Дія» вже запрацював з грудня минулого року, пані Оксана вирішила скористатися безкоштовною послугою Міграційної служби з генерування КЕП на свій паспортний документ.

Зазначимо, що послуга з внесення КЕП до паспорта належить до  єдиного електронного сервісу послуг, які надає держава громадянам і бізнесу. Внесення кваліфікованого електронного підпису на ID-картку надасть можливість користуватися різноманітними електронними сервісами державних органів, отримувати адміністративні і банківські послуги, відкривати та вести бізнес тощо, не виходячи з дому.

ID-картка  - це сучасний, європейського зразку біометричний документ, який став повноцінним засобом електронної ідентифікації особи.

Послуга надається безкоштовно та доступна для громадян України, які досягли 18-річного віку. Термін дії сертифікатів ключів КЕП становитиме 2 роки.

Кваліфікований електронний підпис можна отримати двома способами:

  • одразу після отримання нової ID-картки – у територіальному підрозділі ДМС за місцем реєстрації особи;
  • записати на раніше видану ID-картку – у будь-якому територіальному підрозділі ДМС, незалежно від місця реєстрації.

Важливо знати, що для запису КЕП на чіп ID-картки знадобиться PIN-код (PIN 2), який особисто вказується власником ID-картки під час її отримання.

Оформлення КЕП та внесення його на чіп ID-картки не є обов’язковим і здійснюється за бажанням. Однак, власник ID-картки, отримавши таку послугу,  зможе скористатися усіма перевагами електронного підпису.

Загалом, з початку оформлення біометричних документів в Україні Міграційна служба Рівненщини оформила понад 142 тисячі ID-карток і забезпечена технічними можливостями для внесення на них КЕП за бажанням власника.

Управління ДМС у Рівненській області