Начальник ГУ ДМС України в Донецькій області вніс електронний підпис на ID-картку

Начальник ГУ ДМС України в Донецькій області вніс електронний підпис на ID-картку

Начальник ГУ ДМС України в Донецькій області вніс електронний підпис на ID-картку

Як відомо, з 07 листопада 2018 року набув чинності Закон України «Про електронні довірчі послуги». Одним із важливих нововведень закону про електронні довірчі послуги є те, що він запроваджує поняття «кваліфікований електронний підпис» (КЕП).  Відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», кваліфікований електронний підпис – удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа. Електронний підпис – це електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов’язуються й використовуються ним як підпис.

Очільник Міграційної служби в Донецькій області Євген Микитенко став одним із перших в області, хто скористався безкоштовною послугою з внесення кваліфікованого електронного підпису (КЕП) на ID-картку. Кваліфікований електронний підпис було записано на паспорт громадянина України у формі ID-картки.

Зазначаємо, що запровадження послуги з внесення кваліфікованого електронного підпису на ID-картку надасть громадянам можливість користуватися різноманітними електронними сервісами державних органів, отримувати адміністративні і банківські послуги, відкривати та вести бізнес тощо, не виходячи з дому.

Послуга надаватиметься безкоштовно та буде доступною для громадян України, які досягли 18-річного віку. Термін дії сертифікатів ключів КЕП становитиме 2 роки.

Наразі послугу можна отримати двома способами:

  • одразу після отримання нової ID-картки – у територіальному підрозділі ДМС України за місцем реєстрації особи;
  • записати на раніше видану ID-картку – у будь-якому територіальному підрозділі ДМС України, незалежно від місця реєстрації.

Додатково інформуємо, що оформлення КЕП та внесення його на чіп ID-картки не є обов’язковим і здійснюється за бажанням. Наявність електронного підпису дає право його власнику перевагу та зручності при користуванні різними електронними сервісами.

Головне управління ДМС у Донецькій області