Міграційна служба продовжує очищувати свої лави від корупціонерів: у столиці викрито групу хабарників

Міграційна служба продовжує очищувати свої лави від корупціонерів: у столиці викрито групу хабарників

Міграційна служба продовжує очищувати свої лави від корупціонерів: у столиці викрито групу хабарників

Встановлюється причетність працівників Міграційної служби Київщини до незаконної легалізації іноземців шляхом оформлення для них закордонних паспортів на імена померлих українців за неправомірну вигоду. Серед іноземців, які забажали оформити українські паспорти, були особи, що перебувають у розшуку.

14 квітня 2020 року співробітниками Управління карного розшуку та Відділу боротьби зі злочинами, пов`язаними з торгівлею людьми ГУНП у м. Києві за сприяння керівництва Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області було припинено канал незаконної легалізації іноземців на території України.

Встановлено, що група працівників декількох територіальних підрозділів ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області налагодили схему одержання неправомірної вигоди за сприяння в оформлені іноземцям паспортів громадян України для виїзду за кордон на анкетні дані померлих осіб. Службовці підроблювали документи про видачу паспорта громадянина України, які в подальшому слугували підставою для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Ціна питання складала близько 5 000 доларів США.

Стало відомо, що серед осіб, які незаконно придбали паспорти громадян України для виїзду за кордон, є громадяни інших держав, які переховуються від слідства за кордоном за вчинення тяжких злочинів.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 ККУ (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Спільникам загрожує до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

«Ми тримаємо чіткий курс на викорінення корупції у нашому відомстві. На жаль, окремі держслужбовці досі не усвідомили того факту, що хабарництво у Міграційній службі – явище неприпустиме. У співпраці з правоохоронними органами нам вдається рішуче протидіяти цьому ганебному явищу, виявляючи хабарників, які діють всупереч інтересам держави і дискредитують Міграційну службу в очах суспільства. Прозора діяльність, відсутність тіньових схем і зловживань - це той імператив, який ми ставимо перед собою. Тому наголошую - у разі виявлення ознак корупційних правопорушень у діях працівників Міграційної служби, вони будуть притягуватися до кримінальної відповідальності в установленому законом порядку», – зазначив начальник ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області Вячеслав Гузь.

Зазначимо, що в ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області постійно ведеться робота з профілактики корупції серед працівників служби. З метою недопущення випадків корупційних правопорушень просимо повідомляти про будь-які випадки вимагання у вас неправомірної вигоди в підрозділі Міграційної служби за допомогою електронного сервісу «Повідомити про корупцію» на сайті ДМС України.

Центральне міжрегіональне управління ДМС у м. Києві та Київській області