Дніпропетровщина. Особа без громадянства – тема наради, проведеної спільно з представниками центру…

Дніпропетровщина. Особа без громадянства – тема наради, проведеної спільно з представниками центру безоплатної правової допомоги

Дніпропетровщина. Особа без громадянства – тема наради, проведеної спільно з представниками центру безоплатної правової допомоги

Скільки випадків траплялось в роботі центру безоплатної правової допомоги, коли за допомогою звертались люди без громадянства, які проживали роками в Україні, народжували дітей, проте не могли узаконити своє перебування, залишаючись де-факто поза законом.

Адже ні офіційно влаштуватись на роботу, ні оформити соцвиплати такі люди не могли. Роками...

Законопроєкт 2335 днями був прийнятий Верховною Радою України. Він і визначає процедуру, за якою можна отримати громадянство людям, які свого часу в'їхали в Україну, але залишились перебувати тут нелегально. Для початку має відбутись отримання статусу особи без громадянства.

Особа без громадянства - особа, яка не розглядається як громадянин будь-якою державою в силу дії її закону.

Для отримання такого статусу людям доведеться звертатись до відділу Державної міграційної служби України.

Ця категорія внесена і до ст.14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу". Отже, ці люди зможуть претендувати на безоплатну вторинну правову допомогу - з моменту звернення щодо встановлення статусу особи без громадянства до підрозділу Державної міграційної служби України. Та й від сплати судового збору такі особи звільняються.

Ці та інші питання обговорювались на спільній онлайн та офлайн нараді команди Криворізького місцевого центру безоплатної правової допомоги з начальником Саксаганського районного відділу ГУ Державної міграційної служби України Андрієм Лелеко.

У нараді взяли участь представники Криворізького центру БВПД, а через платформу zoom - наші колеги з бюро правової допомоги.

Загалом 20 фахівців змогли обговорити проблемні питання громадян щодо отримання паспортів, оформлення статусу біженця або особи без громадянства тощо.

Андрій Миколайович пояснив, що, наприклад, робота з біженцями проводиться при Головному управлінні ДМС у Дніпропетровській області, а в Кривому Розі таких людей - одиниці.

Стосовно того, куди саме доведеться звертатись претендентам на статус "особа без громадянства" - попереднє рішення прийматиме за місцем звернення підрозділ ДМС після проведення всіх перевірок.

А Уряд упродовж 3 місяців має затвердити необхідні порядки.

Головне управління ДМС у Дніпропетровській області