20 червня - Всесвітній день біженців

20 червня - Всесвітній день біженців

20 червня - Всесвітній день біженців

Проблема захисту біженців є досить актуальною сьогодні. Коли власний дім не є надійним укриттям, а частина території міста або ж району розгромлена, то громадяни тією чи іншої країни не мають іншого виходу, як шукати тепла та спокою за сотні або тисячі кілометрів від свого дому.

У відповідності до ЗУ «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту»,  біженець - особа, яка не є громадянином України і внаслідок обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань перебуває за межами країни своєї громадянської належності та не може користуватися захистом цієї країни або не бажає користуватися цим захистом внаслідок таких побоювань, або, не маючи громадянства (підданства) і перебуваючи за межами країни свого попереднього постійного проживання, не може чи не бажає повернутися до неї внаслідок зазначених побоювань.

УДМС України в Чернігівській області вживає всіх можливих заходів для сприяння реалізації прав біженців та осіб, які потребують додаткового захисту на території Чернігівської області. Разом з тим, в області проводяться низка заходів, які сприяють інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту в українське суспільство.

Організовано взаємодію з Чернігівським центром соціальної адаптації бездомних та безпритульних щодо реєстрації місця проживання/перебування у визначеному центрі даної категорії осіб. Забезпечується надання психосоціальної допомоги практичними психологами та соціальними педагогами Чернігівського обласного центру практичної психології і соціальної роботи. Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області систематично проводить право просвітницьку роботу із залученням представників системи безоплатної правової допомоги та громадянського суспільства, що опікуються захистом прав людини.

З метою підготовки учителів української мови і літератури, які працюють з дітьми-біженцями і дітьми, яких визнано особами, які потребують додаткового захисту відбувається взаємодія з Чернігівським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти  імені К.Д. Ушинського. Під час курсів підвищення кваліфікації проводяться лекції, семінарські та практичні заняття з методики навчання української мови з акцентом на специфіку роботи (індивідуальний підхід, диференціація у навчанні тощо).

Не менш важливим є формування у населення толерантного ставлення до даної категорії осіб, тому працівниками психологічної служби навчальних закладів у практичній роботі з дітьми перевага надається просвіті з питань реалізації прав та виконання обов’язків учнів, формуванню толерантного ставлення до оточуючих, профілактиці проявів та ознак насильницьких дій. За результатами психодіагностики проводяться заняття щодо корекції негативних емоційних станів.

З початку  2020 року  двом особам, які звернулися до УДМС України в Чернігівській області надано статус біженця та статус особи, яка потребує додаткового захисту. На обліку в УДМС України в Чернігівській області перебуває 4 особи, які отримали статус біженця та 16 осіб (з яких діти до 14 років - 2) – особи, які потребують додаткового/тимчасового захисту.

Управління ДМС у Чернігівській області