Міграційники Чорнобаївщини провели «круглий» стіл до Всесвітнього дня біженців

Міграційники Чорнобаївщини провели «круглий» стіл до Всесвітнього дня біженців

Міграційники Чорнобаївщини провели «круглий» стіл до Всесвітнього дня біженців

Завідувачем Чорнобаївського РС УДМС України в Черкаській області Оксаною Ричкою спільно з керівником Чорнобаївського бюро правової допомоги Інною Копійкою та начальником Чорнобаївського РВ ДВС ЦМУ МЮ (м. Київ) Богданом Волошином проведено засідання «круглого» столу. Присутні обговорювали тему прав та обов’язків біженців і осіб, які потребують додаткового захисту.

Закцентовано увагу на тому, що особа, яку визнано біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, має рівні з громадянами України права на пересування, вільний вибір місця проживання, вільне залишення території України, крім обмежень, встановлених законом; працю; провадження підприємницької діяльності, не забороненої законом; охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування; відпочинок; освіту; свободу світогляду і віросповідання; направлення індивідуальних чи колективних письмових звернень або особисте звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб цих органів; володіння, користування і розпорядження своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності; оскарження до суду рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб; звернення за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; безоплатну правову допомогу в установленому порядку тощо.

Оксана Ричка зазначила, що відповідно до законодавства іноземний громадянин або особа без громадянства звертається з заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, до територіального органу Державної міграційної служби України. Така заява подається іноземцем чи особою без громадянства або її законним представником особисто за місцем тимчасового перебування заявника. За п’ятнадцять днів Міграційна служба приймає рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, або про відмову в оформленні документів для вирішення зазначеного питання.

Визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту є основною формою надання захисту іноземним громадянам в Україні, що матимуть змогу користуватися іншими правами і свободами, передбаченими Конституцією та законами України.

Управління ДМС у Черкаській області