Співпраця з Запорізьким дитячим будинком-інтернатом у питанні документування паспортами дітей з…

Співпраця з Запорізьким дитячим будинком-інтернатом у питанні документування паспортами дітей з особливими потребами – важливий напрям роботи Дніпровського РВ УДМС в Запорізькій області

Співпраця з Запорізьким дитячим будинком-інтернатом у питанні документування паспортами дітей з особливими потребами – важливий напрям роботи Дніпровського РВ УДМС в Запорізькій області

Сьогодні свій перший дорослий документ - ID-картку отримав 14-тирічний Сергій. Щоб бути з сином в цей день з Маріуполя до Дніпровського районного відділу Міграційної служби Запоріжчини приїхала його мама.

А днями до цього ж відділення УДМС прийшла Катерина. Дівчині важко рухатися, але за своєю ID-карткою вона побажала завітати особисто за підтримки мами.

У Сергія і Катерини багато спільного – їхні батьки живуть в інших містах, а самі вони є вихованцями Комунальної установи  «Запорізький дитячий будинок-інтернат» ЗОР, яка спеціалізується на дітях з особливими потребами.

Наразі в інтернаті знаходиться 127 дітей, 87 з яких потребують постійного догляду, і паспортний документ, починаючи з 14 років, їм зазвичай потрібен більше, ніж іншим підліткам. ID-картка не лише дає можливість оформити необхідні документи для призначення допомоги по інвалідності, а й грає важливу роль у соціалізації дітей у суспільстві -  вони мають змогу приймати участь у спортивних змаганнях, подорожувати до моря. Надважливим є й питання лікування – наявність біометричних документів дає можливість виїзду на реабілітацію, спрямовану на відновлення, компенсацію порушених або втрачених функцій організму.

Ще один важливий момент в житті дитини з будинку-інтернату, коли без документів не обійтись - це усиновлення. В цьому році вже двоє діток отримали нові родини та виїхали до США. В оформленні біометричних документів для виїзду за кодон їм допомогли спеціалісти Міграційної служби.

Не дивлячись на складність в паспортизації діток з особливими потребами – починаючи від численних перевірок і закінчуючи фізичним станом дітей, який часто потребує особливої процедури фотографування або виїзду спеціалістів Міграційної служби до будинку-інтернату, працівники Дніпровського районного відділу УДМС приділяють максимум уваги та докладають усіх зусиль для професійної допомоги вихованцям дитячого будинку.

На сьогодні ID-картками документовано 32 дитини із Запорізького дитячого будинку-інтернату. Посилена співпраця Міграційної служби з дитячими будинками по всій області триває.

Управління ДМС у Запорізькій області