Кожен десятий буковинський студент планує виїхати на ПМП за кордон

Кожен десятий буковинський студент планує виїхати на ПМП за кордон

Кожен десятий буковинський студент планує виїхати на ПМП за кордон

Третина опитаних соціологами старшокласників та студентів з Чернівецької області дали ствердну відповідь на запитання щодо ймовірного виїзду за кордон для навчання чи подальшого працевлаштування. Більше половини опитаних буковинців пов’язують своє професійне майбутнє з Україною, 15% висловили намір виїхати за кордон на тимчасові заробітки, 9% – для продовження навчання.

Молоді буковинці серед мешканців областей Карпатського регіону виявили найвищий рівень готовності до стаціонарної зовнішньої міграції. Зокрема, майже 11% опитаних висловили бажання виїхати в майбутньому на постійне місце проживання за кордон. В середньому по Карпатському регіону цей показник склав 4,7 %.

Водночас, представники учнівської та студентської молоді з Чернівецької області мали найменший досвід перебування за кордоном впродовж останніх п’яти років. У порівнянні з їхніми ровесниками з сусідніх областей, де 9 з 10 опитаних були за кордоном, серед буковинців цей показник склав лише близько 60%.

Також соціологи зафіксували на Буковині один з нижчих рівнів освітньої міграції, серед проявів якої є здобуття транскордонної освіти та академічна мобільність.  Серед лідерів за цим показником і в регіоні, і в країні є Львів з інтегральним індексом 0,46. Буковина в цьому списку з індексом 0,23 поки посідає останні позиції.

Однак вчені прогнозують в подальшому активне зростання освітньої міграції та в цілому міграційної активності молоді Карпатського регіону, як найбільш мобільної та інтегрованої у глобальні економічні процеси частини українського суспільства. Близькість європейських кордонів та можливості «безвізу» цьому лише сприятимуть.

Як уникнути негативних демографічних наслідків та дисбалансів на внутрішньому ринку праці, спільно вирішуватимуть дотичні до зазначеної проблематики органи державної влади разом з фахівцями міграційної служби. 

 

Довідково:

Повідомлення підготовлено на основі опитування «Інституту регіональних досліджень ім. М.І.Долішнього НАН України» «Інструменти регіональної політики регулювання зовнішньої міграції молоді Карпатського регіону», проведеного серед учнів старших класів, студентів закладів професійно-технічної освіти та вишів Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

Управління ДМС у Чернівецькій області