На Закарпатті міжнародні експерти цікавилися проблематикою документування ромів

На Закарпатті міжнародні експерти цікавилися проблематикою документування ромів

На Закарпатті міжнародні експерти цікавилися проблематикою документування ромів

На Закарпатті з робочим візитом перебували експерти Представництва ООН в Україні. Предметом вивчення була реалізація поточних проектів ООН та знайомство з ситуацією в регіоні.

У Мукачеві координатор системи ООН в Україні Оснат Лубрані та регіональний представник ЮНІСЕФ в Україні  Лотта Сильвандер зустрілися з представниками міграційної служби Закарпаття, ДРАЦС та міжнародного фонду «Регіон Карпат NEEKA». Обговорювалися проблемні моменти документування ромів.

 На Закарпатті проживає третина всього ромського населення України. Найбільше ромських поселень у Мукачівському, Берегівському, Ужгородському районах та в м.Ужгород та Мукачево. Відсутність у цієї категорії населення документів, що посвідчують особу (у деяких випадках поколіннями), ставить ромів під загрозу безгромадянства. Також роми без документів стають особливо вразливими через неможливість доступу до основних послуг, таких як житло, працевлаштування, освіта, державний соціальний захист, який призначений малозабезпеченим категоріям.

Минулого року на Закарпатті міграційною службою документовано паспортом громадянина України понад дві з половиною тисячі ромів. З початку цього року, попри карантинні обмеження, - 1164. Зокрема, у Мукачеві наразі громадянський паспорт отримали 123 ромів, у Берегівському районі – 90, а у Мукачівському районному відділ міграційної служби ID-карткою документовано 136 ромів.

Разом з тим, у документуванні цієї категорії залишаються певні проблеми - відсутність свідоцтва про народження, помилки в актових записах, які видані на території РФ та інших країн колишнього СРСР, запізніле звернення на отримання даної послуги, масова неграмотність осіб ромської національності. У ході наради фахівці та експерти проаналізували наявну практику та обмінялися досвідом у вирішенні проблем документування.

Головне управління ДМС у Закарпатській області