Вирішення проблем постраждалих від торгівлі людьми потребує системної роботи

Вирішення проблем постраждалих від торгівлі людьми потребує системної роботи

Вирішення проблем постраждалих від торгівлі людьми потребує системної роботи

«Протидія торгівлі людьми: питання, які потребують адвокації» - фахівці міграційної служби Івано-Франківщини взяли участь в обговоренні проблематики  з попередження і ризиків своєрідного рабства у сучасних умовах. Захід був організований громадською організацією «Ла Страда –Україна» у рамках проекту, який впроваджується за фінансової підтримки МЗС Королівства Норвегії,  і покликаного підвищити рівень ефективності надання послуг, а радше правової і морально-психологічної допомоги постраждалим від торгівлі людьми.

Уявімо це явище крізь призму людських доль.  Власне реалії життя і сумна статистика переконують, що від цього наша людина не застрахована ні в Україні, ні тим паче за кордоном. Йдеться про факти трудової і сексуальної ( змушування до проституції) експлуатації, втягнення у злочинну діяльність, насильне змушування до жебрацтва, безпосередньо  торгівля людьми. На переконання експертів, наявна статистика не відображає масштабів цього ганебного явища. Чимало справді постраждалих громадян воліють не повідомляти у правоохоронні органи про злочини цієї категорії. На жаль, і через те, що вітчизняна система реагування на такі випадки, організації захисту і допомоги постраждалим особам, м’яко кажучи, не відповідає потребам у протидії торгівлі людьми.

Судячи з інформації, яку отримали учасники семінару від представників органів влади і громадських організацій, на сьогодні є нагальним посилення ролі державних інституцій і суттєве удосконалення законодавства з питань правової допомоги постраждалим. Наприклад, не зовсім зрозуміло, як працюватиме система надання допомоги постраждалим, якими будуть джерела фінансування притулків і центрів соціально-психологічної допомоги  після адміністративної реформи і фактичної децентралізації в Україні, адже ОТГ не мають ні фахівців, ні власне професійного розуміння функціоналу.

Сподіватимемось, що проблемні питання поступово зникатимуть чи  знайдуть своє вирішення. В тому числі, завдяки небайдужим людям, професійним кадрам в органах влади, фахівцям у цій сфері, громадянському суспільству. Усе залежатиме від координації зусиль і спільної роботи з протидії явищу торгівлі людьми і допомоги постраждалим.

Подяка за професійність і небайдужість пані Катерині Черепасі, пані Марині Легенькій, пані Альоні Кривуляк – представницям громадської організації «Ла Страда –Україна».

Управління ДМС в Івано-Франківській області