УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

Вирішення проблем постраждалих від торгівлі людьми потребує системної роботи

Вирішення проблем постраждалих від торгівлі людьми потребує системної роботи

Вирішення проблем постраждалих від торгівлі людьми потребує системної роботи

«Протидія торгівлі людьми: питання, які потребують адвокації» - фахівці міграційної служби Івано-Франківщини взяли участь в обговоренні проблематики  з попередження і ризиків своєрідного рабства у сучасних умовах. Захід був організований громадською організацією «Ла Страда –Україна» у рамках проекту, який впроваджується за фінансової підтримки МЗС Королівства Норвегії,  і покликаного підвищити рівень ефективності надання послуг, а радше правової і морально-психологічної допомоги постраждалим від торгівлі людьми.

Уявімо це явище крізь призму людських доль.  Власне реалії життя і сумна статистика переконують, що від цього наша людина не застрахована ні в Україні, ні тим паче за кордоном. Йдеться про факти трудової і сексуальної ( змушування до проституції) експлуатації, втягнення у злочинну діяльність, насильне змушування до жебрацтва, безпосередньо  торгівля людьми. На переконання експертів, наявна статистика не відображає масштабів цього ганебного явища. Чимало справді постраждалих громадян воліють не повідомляти у правоохоронні органи про злочини цієї категорії. На жаль, і через те, що вітчизняна система реагування на такі випадки, організації захисту і допомоги постраждалим особам, м’яко кажучи, не відповідає потребам у протидії торгівлі людьми.

Судячи з інформації, яку отримали учасники семінару від представників органів влади і громадських організацій, на сьогодні є нагальним посилення ролі державних інституцій і суттєве удосконалення законодавства з питань правової допомоги постраждалим. Наприклад, не зовсім зрозуміло, як працюватиме система надання допомоги постраждалим, якими будуть джерела фінансування притулків і центрів соціально-психологічної допомоги  після адміністративної реформи і фактичної децентралізації в Україні, адже ОТГ не мають ні фахівців, ні власне професійного розуміння функціоналу.

Сподіватимемось, що проблемні питання поступово зникатимуть чи  знайдуть своє вирішення. В тому числі, завдяки небайдужим людям, професійним кадрам в органах влади, фахівцям у цій сфері, громадянському суспільству. Усе залежатиме від координації зусиль і спільної роботи з протидії явищу торгівлі людьми і допомоги постраждалим.

Подяка за професійність і небайдужість пані Катерині Черепасі, пані Марині Легенькій, пані Альоні Кривуляк – представницям громадської організації «Ла Страда –Україна».

Управління ДМС в Івано-Франківській області