Правовий статус біженців в Україні

Правовий статус біженців в Україні

Правовий статус біженців в Україні

Для багатьох країн світу, як і для України, дедалі актуальнішою стає проблема біженців.

Це пов'язано з існуванням у низці держав «гарячих точок», воєнними діями, нестабільністю політичних режимів, голодом, стихійним лихом тощо.

Основною формою надання захисту іноземним громадянам в Україні є визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

На міжнародному рівні порядок і умови статусу біженців та притулку здобули закріплення у таких документах як Статут Управління Верховного комісара ООН у справах біженців 1950 року, Конвенція про статус біженців 1951 року, Протокол щодо статусу біженців 1967 року, Угода між Урядом України та Управлінням Верховного Комісара у справах біженців 1996 року та інших.

В Україні правовий статус біженців регулюється Законом України від 08 липня 2011 року № 3671-VI «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту». Тут визначається порядок регулювання суспільних відносин у сфері визнання особи біженцем, особою, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, втрати та позбавлення цього статусу, а також встановлення правового статусу біженців та осіб, які потребують додаткового захисту і яким надано тимчасовий захист в Україні. Біженцем визнається особа, яка не є громадянином України і внаслідок обґрунтованих побоювань може стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віри, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань, перебуває за межами країни своєї громадянської належності та не може користуватися захистом цієї країни або не бажає користуватися цим захистом внаслідок таких побоювань, або, не маючи громадянства (підданства) і перебуваючи за межами країни свого попереднього постійного проживання, не може чи не бажає повернутися до неї внаслідок зазначених побоювань.

У статті 15 вищезазначеного закону наголошено, що особа, яку визнано біженцем має рівні з громадянами України права, адже права – це суспільна цінність і одночасно велике надбання й винахід людства.

Так, іноземець або особа без громадянства визнаються біженцем в Україні або особою, яка потребує додаткового захисту, та вважаються такими, які постійно проживають в Україні з моменту прийняття рішення про визнання їх біженцями або які безстроково на законних підставах перебувають на території України.

Управління ДМС у Херсонській області