У 2020 році Міграційною службою Львівщини виявлено 412 порушників міграційного законодавства

У 2020 році Міграційною службою Львівщини виявлено 412 порушників міграційного законодавства

У 2020 році Міграційною службою Львівщини виявлено 412 порушників міграційного законодавства

Озираючись на минулий рік, кожен з нас погодиться, що він був непростий та змусив  усіх адаптуватися до життя в умовах пандемії коронавірусу. Для іноземних громадян та осіб без громадянства владою України прийнято норми, які на законодавчому рівні захищають перебування на території нашої країни тих осіб, які станом на початок карантинних заходів перебували в Україні на законних підставах та не змогли виїхати за межі України. Для іноземців, які є громадянами країн із безвізовим порядком в’їзду в Україну і перебувають в нашій державі на законних підставах, Урядом України прийнято рішення, яке спрощує порядок оформлення посвідок на тимчасове проживання певним категоріям іноземців.

Запобігання та виявлення фактів нелегального мігрування іноземців та осіб без громадянства на території нашої країни – одна з важливих ділянок роботи Міграційної служби.

Львівські міграційники, у співпраці з омбутсменами, обговорюють актуальні питання реалізації прав і свобод даної категорії осіб та запобігають випадкам порушення таких прав. Під час превентивних заходів, таких осіб ознайомлюють з основними правами, обов’язками та правовим регулюванням їх реєстрації під час перебування на території України. В процесі оперативної роботи, спільно із прикордонниками та правоохоронними органами, відпрацьовують місця можливого незаконного перебування даних осіб.

Міграційна служба Львівщини постійно інформує про дотримання правил перебування іноземців та осіб без громадянства відповідно до законодавства України. Наголошує, що тимчасове скасування  притягнення до адміністративної відповідальності осіб, які не змогли виїхати за межі України у період дії карантинних обмежень, не є підставою для їх перебування в Україні із порушенням вимог міграційного законодавства.

Проте, все ж знаходяться такі, що намагаються оминути закон. До них застосовуються різні заходи впливу.

Відтак, за 2020 рік, Управлінням з питань імміграції, тимчасового перебування та протидії нелегальній міграції Міграційної служби Львівщини:

  • прийнято 172 рішень про примусове повернення нелегальних мігрантів в країну походження, з них примусово повернено додому 143 неврегульованих мігранти, із них 20 заборонили в’їзд в Україну терміном на три роки;
  • 201 іноземцеві – порушникові правил дорожнього руху, які не заплативши штраф покинули нашу країну, за обґрунтованими зверненнями патрульної поліції, заборонили в’їзд в Україну терміном на три роки;
  • із шістнадцяти осіб поміщених у ПТПІ, 13 видворено в примусовому порядку та станом на сьогодні залишаються троє;
  • до адміністративної відповідальності притягнуто 412 порушників міграційного законодавства, з них відповідно до частини першої статті 203 КУпАП - 360 осіб, 14 – згідно з статтею 204 КУпАП та 38 – за статтею 206 КУпАП;
  • трьом неврегульованим мігрантам скоротили строк перебування, а двом скасували посвідки на тимчасове перебування в нашій державі.

Загалом, торік на порушників міграційного законодавства накладено штрафів на суму 865 тис. гривень. Хоч сума і вдвоє менша, ніж за попередній рік, та, в дохід держави Україна, майже уся сплачена.

Робота з нагляду та контролю, запобігання і протидії нелегальній міграції та інших порушень законодавства України на територіях обслуговування міста Львова та області проводиться постійно та знаходиться на контролі у керівника міграційної служби Львівщини.

Головне управління ДМС у Львівській області