Співпраця міграційною службою з поліцією – запорука ефективної протидії незаконній міграції

Співпраця міграційною службою з поліцією – запорука ефективної протидії незаконній міграції

Співпраця міграційною службою з поліцією – запорука ефективної протидії незаконній міграції

Поточна пандемія коронавірусної інфекції, що спричинена коронавірусом SARS-CoV-2 і запроваджені у зв’язку з цим карантинні та обмежувальні заходи, створили нові виклики, як в цілому для суспільства так і для працівників Державної міграційної служби України, особливо у сфері протидії незаконній міграції. З метою створення умов для адаптації до цих викликів, запобіганню погіршення економічного та соціального стану громадян та недопущення порушень діючого законодавства, Урядом України було впроваджено заходи та створено сприятливі умови для іноземних громадян і осіб без громадянства, що полягає в незастосуванні заходів адміністративного впливу у разі порушення ними міграційного законодавства, якщо такі порушення настали в період або внаслідок установлення карантину.         

Але, деякі іноземці, на свій лад трактують ці норми, продовжуючи порушувати законодавство України та ухиляючись від виїзду за її межі. Так, у травні 2020 року було встановлено громадянина РФ М., який знаходився в Україні з 2018 року, порушуючи встановлені строки перебування. Його було притягнуто до адміністративної відповідальності та зобов’язано самостійно залишити територію України, після початку функціонування пунктів пропуску через державний кордон. Але, громадянин РФ М. скориставшись «лояльністю» законодавства, і у подальшому переховуючись від представників органів влади, продовжував незаконно знаходитись в Україні.

Маріупольським міжрайонним відділом міграційного контролю та Кальміуським РВ у м. Маріуполі міграційної служби Донецької області було вжито низку заходів з пошуку цього громадянина. Згодом громадянина РФ М. було встановлено та запроваджено заходи з примусового повернення.               Не сподіваючись на його свідомість та виконання ним рішення, у межах налагодженої взаємодії та за ініціативою відділу організації запобігання нелегальній міграції, реадмісії та видворення Головного управління ДМС в Донецькій області, співробітниками управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУНП в Донецькій області  його було доставлено до пункту пропуску «Гоптівка» на українсько – російському кордоні та примусово повернуто за межі нашої держави.

Головне управління ДМС у Донецькій області