Торік територіальні підрозділи міграційної служби Прикарпаття прийняли на розгляд 174 клопотання…

Торік територіальні підрозділи міграційної служби Прикарпаття прийняли на розгляд 174 клопотання громадян щодо виїзду з України на постійне проживання за кордоном

Торік територіальні підрозділи міграційної служби Прикарпаття прийняли на розгляд 174 клопотання громадян щодо виїзду з України на постійне проживання за кордоном

Продовжуємо знайомити вас з напрямами роботи міграційної служби Івано-Франківської області. На черзі питання, які, як мовиться, на слуху і цікавлять багатьох. Мова про виїзд громадян України на постійне місце проживання за кордон ( ПМП), а також про повернення українців з-за кордону на постійне проживання в Україні.

Виїжджаючи з України на постійне місце проживання за кордон, наш громадянин має бути певним, що в іноземній країні він матиме законні підстави для постійного проживання і повною мірою користуватися правами, які гарантовані іноземцям у тій чи іншій країні. При цьому держава Україна через свої дипломатичні представництва та консульські установи здійснює функції з захисту українських громадян за кордоном. І найкраще це робити, якщо такі особи перебувають на обліку в консульських установах.

Процедурою оформлення документів на ПМП за кордон передбачено, що громадяни України повинні звернутися з відповідним клопотанням і отримати офіційний дозвіл.  Дозвіл можна оформити як на території України (через територіальні підрозділи Державної міграційної служби України), так і перебуваючи в країні подальшого проживання (через дипломатичне представництво або консульську установу України).

Упродовж минулого року територіальні підрозділи УДМС України в Івано-Франківській області прийняли на розгляд 174 клопотання громадян щодо виїзду з України на постійне проживання за кордоном. Відповідно до чинного законодавства у тримісячний термін громадянам було видано 153 дозволи. Цього ж року скасовано рішення про надання дозволу на виїзд на ПМП 41особі, а двом громадянам – відмовлено у задоволенні клопотання.

Найчастіше прикарпатці отримували право на постійне проживання за кордоном у США, Польщі, Литві, Чехії.

Для розуміння:

Оформлення дозволу на постійне проживання за кордоном надає громадянам, які постійно проживають за межами України, право звертатися в дипломатичні представництва й консульські установи України з питань оформлення паспортних документів, виходу із громадянства України, витребування з України й інших країн документів соціально-правового характеру. Ті з громадян, які оформили виїзд на постійне проживання в країни, з якими Україна має двосторонні угоди у сфері пенсійного й соціального захисту громадян, одержують у країні проживання пенсії й інші соціальні пільги, передбачені міжнародними договорами.

 

Тепер про зворотній шлях:

У 2020 році міграційною службою Івано-Франківщини оформлено документи на офіційне повернення в Україну 53 громадянам. Найчастіше додому на постійне проживання в Україні поверталися наші співвітчизники з Іспанії, Чехії, РФ і Сполучених Штатів Америки.

Для розуміння:

Громадяни України, які свого часу офіційно виїхали на постійне проживання за кордон і перебували на консульському обліку, можуть у будь-який час повернутися в Україну й одержати внутрішній паспорт громадянина України.

Для цього потрібно зробити два кроки:

  1. Знятися з консульського обліку. Це можливо зробити через дипломатичне представництво або консульську установу України в країні постійного проживання (якщо Ви перебуваєте за кордоном) або через органи Державної міграційної служби України (якщо Ви вже остаточно повернулися в Україну).

 
2. Оформити паспорт громадянина України й зареєструвати своє місце проживання.

Управління ДМС в Івано-Франківській області