У Городищі обговорили питання внутрішньо переміщених осіб

У Городищі обговорили питання внутрішньо переміщених осіб

У Городищі обговорили питання внутрішньо переміщених осіб

Часто співпраця між установами приносить гарні результати: проблемні питання знаходять вирішення, вчергове засвідчуючи, що з будь-якої ситуації є вихід.

Вже декілька років поспіль питання внутрішньо переміщених осіб в Україні залишається актуальним. Територіальні підрозділи Управління ДМС України в Черкаській області систематично проводять роз’яснювальну роботу серед внутрішньо переміщених осіб щодо процедури документування паспортом громадянина України вперше, відновлення втраченого документа, обміну паспорта тощо. До обговорення практичних питань долучають фахівців інших установ задля вироблення алгоритму дій під час документування, зокрема внутрішньо переміщених осіб.

У Городищі міграційники провели робочу зустріч із представником Городищенського БПД Смілянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги щодо найбільш поширених правових питань внутрішньо переміщених осіб.

Найчастіше внутрішньо переміщені особи звертаються за правовою допомогою щодо перерахунку пенсії, відновлення соціальних виплат, отримання свідоцтва про народження дитини українського зразка, розірвання шлюбу з особою, яка проживає на непідконтрольній Україні території, а також вирішення різного роду спорів у сфері цивільного законодавства, з питань соціального забезпечення, сімейного, адміністративного, спадкового та пенсійного права.

Присутні відзначили, що внутрішньо переміщені особи користуються тими ж правами та обов’язками, як і інші громадяни України та мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Проте для цього необхідно набути правового статусу внутрішньо переміщеної особи через поставлення на облік в органах соціального захисту, про що видається відповідна довідка про взяття на облік.

Завідувач Городищенського районного сектору Управління ДМС України в Черкаській області Руслана Шевченко наголосила, що людина без документів не спроможна легально працювати, навчатися, реалізувати право на охорону здоров’я та багато інших базових прав. А головним етапом оформлення документа є ідентифікація особи, без якої документування паспортом є неможливим.

Окрім цього, Руслана Шевченко навела приклади успішних практик документування внутрішньо переміщених осіб, де важливим аспектом стала плідна співпраця установ.

Управління ДМС у Черкаській області