Документуємо посвідками громадян Білорусі

Документуємо посвідками громадян Білорусі

Документуємо посвідками громадян Білорусі

32-річний Кирило ‒ громадянин Білорусі. Деякий час працював у країнах Європейського Союзу. Там і познайомився зі своєю дружиною Дариною. До речі, черкащанкою. Спільно вирішили, що житимуть в Україні, зважаючи на останні події в Білорусі.

У вересні минулого року подружжя приїхало у Черкаси. А вже 1 жовтня Кирило звернувся до Міграційної служби Черкаської області для отримання дозволу на імміграцію в Україну, як такий, що перебуває у шлюбі з громадянкою України понад 2 роки. До завершення дозволеного часу перебування в Україні (а це не більше 90 діб проти 180), мусив би звертатися до Міграційної служби для продовження строку перебування в Україні. Проте після прийняття Урядом 23 грудня 2020 року постанови № 1302 «Деякі питання перебування в Україні громадян Республіки Білорусь» дозволений строк перебування збільшився вдвічі, тобто до 31 грудня 2021 року громадяни Республіки Білорусь, які прибули в Україну на законній підставі, отримали змогу перебувати на її території не більше як 180 днів протягом 365 днів.

Тож Кирило, отримавши дозвіл на імміграцію в найкоротші строки, подав заяву на оформлення посвідки на постійне прожива  ння і вже сьогодні, 16 лютого, зміг отримати виготовлений документ.

Чоловік каже, що подальше життя пов’язує з Черкасами. Мріє, що плани відкрити власну справу у сфері ІТ-технологій вже незабаром почне реалізовувати. Головне, що біометричним документом, що підтверджує право на постійне проживання в Україні, зможе користуватися 10 років.

Історія Кирила непоодинока, адже за ініціативи ДМС запроваджено спрощений порядок оформлення посвідок на тимчасове проживання громадянам Республіки Білорусь, які є підприємцями, висококваліфікованими спеціалістами, зокрема, фахівцями у сфері інформаційних технологій та інновацій, та членам їх сімей.

Додамо, що Державна міграційна служба спеціально для громадян Білорусії розробила новий електронний сервіс «Міграційний калькулятор для громадян Республіки Білорусь», який допоможе у розрахунку строку перебування в Україні.

Управління ДМС у Черкаській області