Готуємося до новацій: незабаром реєстрація місця проживання вестиметься в електронній формі

Готуємося до новацій: незабаром реєстрація місця проживання вестиметься в електронній формі

Готуємося до новацій: незабаром реєстрація місця проживання вестиметься в електронній формі

Управління ДМС України в Черкаській області спільно з  Департаментом регіонального розвитку Черкаської обласної державної адміністрації провели онлайн-навчання з представниками органів місцевого самоврядування щодо забезпечення із 1 квітня 2021 року передачі інформації про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб органами реєстрації в електронній формі до відомчої інформаційної системи Державної міграційної служби України для її подальшої передачі до Єдиного державного демографічного реєстру.

З 1 квітня 2021 року органи реєстрації здійснюватимуть ведення реєстрів територіальних громад виключно в електронній формі. На сьогодні сформували реєстр територіальних громад програмними засобами відомчої інформаційної системи ДМС з доступом через офіційний сайт Міграційної служби 42 із 66 об’єднаних територіальних громад Черкаської області.

Долучилася до обговорення вимог постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» заступник директора Департаменту з питань реєстрації, паспортизації та реєстрації ДМС України Олена Палієнко. Адже Державна міграційна служба України та її територіальні органи контролюють дотримання органами реєстрації вимог законодавства з питань реєстрації місця проживання, а також їх діяльності у сфері реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування осіб.

Співробітникам відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання Управління ДМС України в Черкаській області представник Державного підприємства «Документ» Василь Буржинський окремо роз’яснив практичні аспекти документообігу в новій відомчій інформаційній системі ДМС, де відображатиметься актуальна інформація про місце реєстрації.

Зазначимо, що взаємодія даних реєстрів територіальних громад між собою та Єдиним державним демографічним реєстром стане передумовою повноцінного функціонування проєкту з онлайн-реєстрації місця проживання. Для реєстрації місця проживання/ зняття з реєстрації потрібно буде заповнити коротку заяву на порталі або у застосунку Дія. Протягом року до експерименту приєднаються найбільші українські міста.

Реєстрація місця проживання онлайн ‒ це спільна ініціатива Міністерства цифрової трансформації, Міністерства внутрішніх справ, Державної міграційної служби та Міністерства оборони.

Управління ДМС у Черкаській області