Робоча зустріч-консультація відбулася в Міграційній службі Рівненщини за ініціативи білоруської…

Робоча зустріч-консультація відбулася в Міграційній службі Рівненщини за ініціативи білоруської спільноти

Робоча зустріч-консультація відбулася в Міграційній службі Рівненщини за ініціативи білоруської спільноти

В Управлінні ДМС України в Рівненській області відбулася зустріч представників білоруської спільноти області з керівним складом Міграційної служби.

Зустріч зумовили не лише добросусідські стосунки між українцями та білорусами, які не змарнував навіть 22-річний процес демаркації кордону.

Керівник  спільноти Микола Пашкевич, його заступник Анна Лоєвська та представники об`єднання білорусів Рівненщини разом з начальником УДМС Рівненщини Лілією Драпчинською обговорили ряд питань щодо постійного та тимчасового проживання громадян Білорусі.

Наприкінці 2020 року Уряд України прийняв постановуяка дозволила громадянам республіки Білорусь не застосовувати обмеження щодо строків тимчасового перебування в нашій державі. Україна потребує висококваліфікованих спеціалістів, зокрема фахівців у сфері інформаційних технологій та інновацій. Білоруси без проблем інтегруються в українське суспільство. Відтак громадяни Білорусі, які прибули до України на законних підставах, можуть тимчасово перебувати на її території 180 днів упродовж 365 днів.

Очільник УДМС Рівненщини роз`яснила застосування цих та ряд інших законодавчих норм, котрі входять до компетенції служби. Також обговорили актуальне питання спрощеного перетину кордону між громадянами двох сусідніх держав з використанням ID-картки.

Рівненська область територіально межує з Берестейською та Гомельською областями Білорусі.

Національний склад 1, 15 мільйонної кількості населення області налічує 11,8 тисяч білорусів. З них 8,5% мають статус постійно проживаючих, а 10,6% -тимчасово проживаючих на Рівненщині. 177 громадян Білорусі уклали шлюб з українцями. Українське  походження сусідньої держави мають 109 громадян.

 На завершення зустрічі керівник Міграційної служби Лілія Драпчинська тепло подякувала присутнім за участь та висловила сподівання на подальшу співпрацю.

Управління ДМС у Рівненській області