Що таке транслітерація?

Що таке транслітерація?

Що таке транслітерація?

Транслітерація (від лат. trans – через і lit(t)era – буква, літера) або транслітерування - конверсія систем письма, при якій кожний графічний елемент (знак) однієї системи письма передається одним і тим же графічним елементом іншої системи письма; заміна знаків, літер (чи їх поєднань), текстів однієї писемності (графічної системи письма) знаками чи літерами іншої, незалежно від їхньої вимови.

Прізвище та ім’я особи (заявника) до Єдиного державного демографічного реєстру вноситься латинськими літерами під час формування заяви-анкети для оформлення паспорта громадянина України (у вигляді картки) або паспорта для виїзду за кордон.

За замовчуванням відтворення прізвища та імені особи латинськими літерами здійснюється відповідно до Правил, затверджених постановою КМУ від 27.01.2010 № 55. Така транслітерація виконується автоматично після внесення прізвища та імені заявника до відповідних полів заяви-анкети кирилицею.

У випадках, передбачених чинним законодавством, транслітерацію прізвища та імені особи може бути змінено – умовою таких дій є написана заявником власноруч заява, де вказується підстава для зміни транслітерації:

Документи, які дають підстави для зміни транлітерації:

  • раніше видані документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, оформлені компетентними органами України;
  • документи, що підтверджують факт народження, зміни імені (у тому числі у разі укладення або розірвання шлюбу), видані компетентними органами іноземної держави та легалізовані в установленому порядку;
  • раніше виданий паспорт для виїзду за кордон дитини/батьків (або одного з них)/одного з подружжя (у тому числі паспорт для виїзду за кордон, виданий іноземними державами, якщо дитина/батьки/одне з подружжя є іноземцями).

Транслітерація здійснюється шляхом відтворення кожної літери латиницею згідно з транслітераційною таблицею, яка складається з транслітераційних пар, де пара – це кирилична літера і відповідна до неї латинична літера, що мають однакову чи подібну вимову.

Головне управління ДМС у Донецькій області