Спроби іноземців обійти закон під час легалізації в Україні можуть звести її нанівець

Спроби іноземців обійти закон під час легалізації в Україні можуть звести її нанівець

Спроби іноземців обійти закон під час легалізації в Україні можуть звести її нанівець

Оформлюючи дозвіл на імміграцію в Україну чи посвідку на тимчасове проживання, іноземці мають належним чином виконати усі передбачені законодавством умови. Надання ж завідомо неправдивих відомостей, зокрема про фактичне місце проживання в Україні, може послугувати підставою для відмови у задоволенні клопотання.

Непоодинокими є випадки, коли іноземці та особи без громадянства під час оформлення дозволу на імміграцію чи посвідки на тимчасове проживання в Україні вказують у заявах адреси, за якими вони фактично не проживають. Це пов'язано передусім із необхідністю надання до міграційної служби підтверджуючих місце проживання документів.

Слід зазначити, що існування практики легалізації іноземців, які реєструються за адресами, за якими фактично не проживають, особливо за адресами масової реєстрації, ускладнюють роботу правоохоронних та державних органів.

Пунктом 3 частини п’ятої статті 9 Закону України «Про імміграцію» та  абзацом п’ятим пункту 11 Порядку провадження за заявами про надання дозволу на імміграцію і поданнями про його скасування та виконання прийнятих рішень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2002 року № 1983 (далі – Порядок провадження) визначено, що для надання дозволу на імміграцію до заяви додається, зокрема, документ про місце проживання (в Україні та за кордоном). Документом про місце проживання на території України для осіб, які отримали посвідки на тимчасове проживання, є довідка про реєстрацію місця проживання. Місце проживання в Україні осіб, які тимчасово на законних підставах перебувають на її території, підтверджується документами, передбаченими абзацом сьомим підпункту 1 пункту 9 Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2012 року № 150.

У заяві-анкеті про оформлення посвідки на тимчасове проживання та заяві про надання дозволу на імміграцію в Україну іноземці та особи без громадянства зазначають адреси фактичного місця проживання. Також заявник засвідчує власним підписом його поінформованість про відмову у задоволенні клопотання у разі зазначення свідомо неправдивих відомостей.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» місцем проживання є житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.

Звертаємо увагу, що згідно підпункту 9 пункту 61 Порядку оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 року №322, територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС відмовляє іноземцю або особі без громадянства в оформленні або видачі посвідки, у разі, коли встановлено факт подання іноземцем або особою без громадянства завідомо неправдивих відомостей або підроблених документів.

Також, відповідно до пункту 4 частини першої статті 10 Закону України «Про імміграцію», дозвіл на імміграцію не надається особам, які в заявах про надання  дозволу  на  імміграцію  зазначили свідомо  неправдиві  відомості  чи  подали  підроблені  документи.

Таким чином, зазначення іноземцями та особами без громадянства завідомо неправдивих відомостей щодо місця фактичного проживання може слугувати підставою для відмови у задоволенні заяви про оформлення посвідки на постійне проживання або дозволу на імміграцію в Україну.

 

Довідково:

Протягом 2020 року Центральним міжрегіональним управлінням ДМС у м. Києві та Київській області:

  • надано дозвіл на імміграцію – 2965 іноземним громадянам та особам без громадянства;
  • прийнято рішень про відмову у наданні дозволу на імміграцію та скасування дозволу на імміграцію – 415.

 Щодо оформлення посвідок на тимчасове проживання в Україні, протягом 2020 року ЦМУ ДМС в м. Києві та Київській області розглянуто 21834 заяв-анкет, з яких:

  • оформлено посвідок на тимчасове проживання – 19856;
  • відмовлено в оформленні (видачі) посвідок на тимчасове проживання – 1 978.

Центральне міжрегіональне управління ДМС у м. Києві та Київській області