15 років на шляху до отримання паспорта громадянина України

15 років на шляху до отримання паспорта громадянина України

15 років на шляху до отримання паспорта громадянина України

Працівники Головного управління ДМС України в Харківській області у співпраці з Харківським офісом благодійного фонду «Право на захист» надали допомогу пані Анжелі, яка майже 15 років безрезультатно намагалася отримати громадянство України.

Анжела народилася в Узбецькій РСР, куди родину її діда ще у далекому 1944 році було депортовано з Криму. На початку 1991 року, коли Анжелі було вже 17 років, її родина повернулася до рідного Криму.

Дівчина отримала посвідку на постійне проживання в Україні, зареєструвала місце проживання, відмовилась від громадянства Узбекистану та подала до Міграційної служби документи для прийняття її до громадянства України.

Проте, недоліки у документах 90-х років призвели до скасування посвідки на постійне проживання, яку вдалося відновити лише за рішенням суду.

Завдяки зусиллям адвоката БФ «Право на захист», у судовому порядку було встановлено факт проживання родини Анжели до 1991 року на території, яка стала територією України після проголошення її незалежності. Після цього до Зміївського районного відділу ГУ ДМС України в Харківській області пані Анжела знову подала заяву про набуття громадянства України за територіальним походженням за ознакою проживання діда на території України до 1991 року.

Через 3 місяці заяву Анжели задовольнили, і вона отримала довідку про реєстрацію її громадянином України. У цей же день пані Анжела подала документи для оформлення паспорту громадянина України у формі ID-картки. І вже через 20 робочих днів дівчина отримала омріяний документ.

«Коли я нарешті отримала паспорт, я навіть не відчула сильних емоцій – настільки це здавалося нереальним. І лише кілька днів по тому мене охопило відчуття справжньої яскравої радості – я усвідомила, скільки всього тепер можу зробити, маючи паспорт» – говорить Анжела.

Головне управління ДМС у Харківській області